У време пандемије, рад од куће за многе је постао нормална ствар. Међутим, изгледа да на дуже стазе није баш најбоље решење.

Стручњаци из компаније DirectlyApply решили су да покажу како би људи који стално раде од куће могли да изгледају за 25 година – на моделу је радио тим клиничких психолога и фитнес стручњака који су утврдили како рад од куће утиче на наше физичко и ментално здравље. Наравно, уколико не предузмемо потребне кораке да избегнемо последице. Фотороботу су дали име Сузан, пише Метро.

Сузан је вечито у пиџами и не изгледа баш здраво с избаченим стомаком, погрбљеним леђима, проређеном косом, крвавим очима уоквиреним тамним подочњацима… И сваки од тих проблема рефлектује дугогодишњи рад у изолацији.

Дуготрајно гледање у екран може узроковати синдром дигиталног напрезања очију или рачунарски вид, што доводи до сувих, упаљених и крвавих очију, као и до иритације очију, црвенила и замагљеног вида. Иако до тога може доћи и када радимо у канцеларији, тамо ипак чешће правимо паузе, а састанци се углавном не одржавају онлајн. Такође, гледање у екран током целог дана може узроковати да се на кожи испод очију формирају истакнути тамни кругови, а након дужег раздобља изгледате уморно.

Лоше држање заједно с недостатком физичке активности може резултирати хиперекстендираним вратом, заобљеним раменима и грчевима који почну током времена. Боре су природни део старења, али одређене навике могу их убрзати и погоршати. Недостатак витамина Д и Б-12 због смањеног излагања сунчевој светлости може резултирати бледом, сувом и потхрањеном кожом, као и губитком косе.

Рад од куће без колега и с продуженим радним временом током дужег периода може довести и до појачаног нивоа хормона стреса кортизола, који подиже крвни притисак и штетно утиче на физичко здравље.

У ситуацији кад се многе компаније и појединци поново оријентишу на рад од куће, шта треба радити да би се предупредило Сузанино стање?

Кејт Бриртон, клиничка психолошкиња, истиче да и током рада од куће треба с времена на време узимати паузу и не “закуцавати” се у прекомерном послу. Такође, саветује да се кућна канцеларија одвоји од остатка простора, као и да се радни простор освежи биљкама и сликама како би било удобније и лепше радити. Наравно, физичка активност и здрава исхрана стоје као препорука за све.