Организације цивилног друштва из БиХ, њих 20, поднијеле су данас званични захтјев предсједници, премијеру и предсједнику Народне скупштине Републике Српске за хитно разрјешење Петра Ђокића са функције министра енергетике и рударства РС, због, како наводе у саопштењу, „незаконитог, неодговорног и недостојног обнашања функције члана владе“.

Апел за оставком Петра Ђокића упутио је прошле седмице Центар за животну средину након сједнице Народне скупштине РС, на којој нису усвојени закључци о увођењу мораторијума на мале хидроелектране (МХЕ).

Министарство енергетике и рударства РС, које предводи Ђокић, од почетка његовог мандата, 2014. године, омогућило је градњу десетина МХЕ које за собом остављају пустош: девастирана и сува ријечна корита, посјечене шуме, помор живог свијета, као и ограничења кориштења воде од стране локалних заједница.

Наводе примјер једног од тих, како тврде, штетних пројеката.

– Један од таквих штетних пројеката омогућен је и компанији министровог службеног возача, гдје Ђокић није оклијевао ни накнадно издавати документе као покриће за бесправну градњу. Током ванредног стања, усљед пандемије отпочиње градња мале хидроелектране на ријеци Бјелави без неопходних дозвола. На дан протеста локалног становништва из тог краја, скоро мјесец дана од отпочињања девастирајућих радова, министар Ђокић брзопотезно потписује рјешење за „детаљна геолошка истраживања“, што је покушај легализације потпуно незаконитих радова инвеститора – тврди се у саопштењу.

Истовремено, Министарство у мандату министра Ђокића, како додају, укида подстицаје само за вјетроелектране и тиме фаворизује хидроелектране.

– Та одлука је директан удар на будућност енергетике на овим просторима – чини нас дугорочно зависним од угља односно термоелектрана, а истовремено подржава уништавање ријека хидроенергетским пројектима.

Све ово увелико финансира становништво и привреда Републике Српске преко рачуна за утрошену електричну енергију. Просјечна породица плати око 30 КМ годишње на име накнаде за обновљиве изворе енергије, које у највећој мјери завршавају у џеповима инвеститора у МХЕ. То значи да умјесто школског прибора за дјецу, финансирамо богаћење неколицине тајкуна – наводе еколози.

За спашавање наших ријека потребно је, сматрају, више од оставке једног министра.

Народна скупштина Републике Српске је била на корак од историјске одлуке – да послуша глас народа и једном за сва времена забрани изградњу малих хидроелектрана.