Фото: Р. Јокић/РАС Србијa

У зворничкој Општој болници вирусом корона заражени су директор, два љекара, шест медицинских сестара и два немедицинска радника, саопштено је данас из ове здравствене установе.

Сви заражени радници болнице долазили су у контакт са вирусом током обављања својих свакодневних активности и пружања медицинских услуга док је код директора болнице, највјероватније, у питању породични кластер.

У саопштењу се додају да су сви ризични контакти, у сарадњи са Хигијенско-епидемиолошком службом Дома здравља Зворник, изоловани и стављени под појачан надзор.

У периоду кућне изолације директора Опште болнице Зворник, руковођење установом преузели су замјеник директора Наташа Ивановић, као и помоћник директора Бралнислав Перић, са којима је директор у свакодневној комуникацији.

Захваљујући поштовању мјера заштите које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске и препорука интрахоспиталне комисије, у Општој болници није дошло до ширења вируса међу особљем тако да су наведени случајеви заразе углавном изоловани случајеви гдје је до заразе долазило само код једног радника одјељења, односно службе усљед контакта са зараженим пацијентима, додаје се у саопштењу.

Општа болница Зворник, иако под великим притиском изазваним већим приливом пацијената обољелих од вируса корона, успјешно организује рад свих служби на начин да је особље организовано у тимове, који се периодично мијењају, како би се смањио контакт међу запосленима.

Медицинског особља има довољно тако да рад болнице није угрожен. Особље редовно носи заштитну опрему које, такође, има довољно.

Из Опште болнице моле становништво регије да се понаша одговорно и поштује прописане мјере заштите и на тај начин пруже пријеко потребну помоћ запосленима у овој здравственој установи, која подноси највећи терет у борби са вирусом корона.

Чињеница да је заражен доктор, љекари и медицинске сестре показатељ је њиховог пожртвованог рада за здравље свих пацијената, наводи се у саопштењу.