Научници су с британским бендом направили песму за коју тврде да најбоље отклања стрес и опушта ум и тело. Па, добар је тренутак да је убаците на своју плејлисту.

Различита музика различито делује на нас – неке песме су идеалне за вежбање, неке нам узбуркавају емоције, а ако тражите идеалну музику за “лаку ноћ” једна песма се посебно издваја.

Наиме, научници су уз помоћ амбијенталног бенда Марцони Унион пре неколико година направили песму “Weightless” за коју тврде да најбоље ослобађа од стреса, а истраживање Миндлаб Интернатионала показало је да заиста ради – слушање ове песме је смањило ниво анксиозности код испитаника за чак 65 одсто.

Циљ научника је био да помоћу музике спусте крвни притисак, ниво стреса и успоре откуцаје срца код слушалаца, а то су постигли захваљујући сањивим и умирујућим мелодијама клавира и гитаре, електронским матрицама звукова из природе, пажљиво распоређеним елементима попут баса и ритма.

Испитаницима су прво дати захтевни задаци које су морали да реше у што краћем року. То им је подигло ниво стреса, а у позадини су им пуштане различите песме за опуштање. Све време, испитивачи су пратили њихове мождане активности, откуцаје срца, брзину дисања и крвни притисак. Испоставило се да је слушање песме “Weightless” резултирало таквом смиреношћу да тврде да ју је опасно слушати док возите.

Само на YouTubeu ова ствар је преслушана више од 55 милиона пута, а Ричард Талбот из бенда Марцони Унион каже да му је рад с музичким терапеутима помогао да схвати како и зашто одређени звукови утичу на расположење људи.