Јестиве гљиве су врло укусне а ниске су калоријске вриједности. Здрав су састојак у исхрани јер су богате калијумом и не садрже масноће ни штетни холестерол. Најукусније и најпознатије шумске гљиве на високој су цијени због укусног меса. На првом мјесту је вргањ. У припреми вргања и нема неке мудрости. То је намирница толико квалитетна да јој не треба нити превише обраде нити додатака. Прави обожаватељи вргања, једноставно, након бербе, танко нарежу сирову гљиву и зачине сирћетом и уљем. Кажу да је то довољно и прави гурмански доживљај.

Вргањ је гљива богата дијеталним влакнима и витаминима. Садржи витамине Б1, Б2, Ц и Д те калијум, жељезо, цинк и калцијум. Препоручује се у исхрани људи који имају проблема с кардиоваскуларним болестима или повећаном масноћом у крви.

Код гљива је иначе врло важно да их припремите што свјежије. Тако најмање изгубе и доживљај је потпунији. Кажу да је једноставност у припреми врагања кључ за њихово уживање.

Рецепт за супу од вргања

– 2 главице лука
– гљива колико имате
– кашика брашна
– першун, со, бибер, уље

Мало издинстате лук и додате нарезане вргaње. Додате кашику брашна, наспете потребну количину воде. Супу кувате око 10-ак минута. Чим гљиве омекшају супа је готова. Зачините са мало соли и насјецканим першуном.

Ако имате више вргања можете их сушити. Нарежете их на који милиметар дебљине и ставите на суво и тамно мјесто. Многи тврде да су им супе од сувих вргања боље него од свјежих. Арома тих сушених гљива буде израженија и јача. Суви вргањ има и високу цијену у продаји.

Сушени вргањ може да се користи за припремање соса од вргања, као и чорбе или паприкаша. Сушене печурке потопите на 20 минута у воду, како би омекшале прије употребе. Вргањ може да се дода сваком јелу коме су потребне гљиве а може да се користи свјеж и сушен.

Плато Романије познат je као веће станиште јестивих гљива. Већ дуго времена на нашим просторима људи се баве прикупљањем ових драгоцјених шумских плодова.