Фото: Соколац-срце Романије

Међународна бициклистичка „Трка кроз Србију“, са више од 150 учесника из 30 земаља, стартоваће са Јахорине 1. септембра.

Спортски директор „Трке кроз Србију“ Саша Гајичић рекао је да је укупна километража ове године 450 километара, те да ће краљевска етапа која креће са Јахорине до Златибора одлучити побједника.

Директор „Трке кроз Србију“ Владимир Куваља каже да ће друга етапа бити од Мионице до Пожаревца, а трећа од Зрењанина до Новог Сада.

– Већ сада је пријављен максималан број екипа, тако да ће учествовати више од 150 бициклиста из 30 земаља свијета. Веома нам је важно што смо поново на Јахорини и што је бициклизам препознат као спорт који и те како може да подигне ионако добре туристичке бројке Олимпијског центра. Још неколико догађаја свјетског формата позиционираће Јахорину у центар цикло-туризма – истакао је Куваља.Он је подсјетио да је ова бициклистичка трка спортски догађај са дугом традицијом, те да је први пут организована 1939. године.

Извршни директор Олимпијског центра /ОЦ/ „Јахорина“ Ива Ивкић рекла је да ће Јахорина другу годину узастопно бити домаћин старта међународне бициклистичке „Трке кроз Србију“.

Она је захвалила бициклистичким савезима Србије и Српске што су и ове године понудили да ОЦ буде један од домаћина трке.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ „Јахорина“ Недељко Елек рекао је да је, иако је ова година најтежа за туризам као привредну грану, ова планина постала шири центар свих дешавања, туристичких и спортских.

– Драго ми је што трка креће са Јахорине, што нема заустављања ни на границама. То је порука коју желимо да пошаљемо – да границе између нас не постоје. Ово је трка мира и пријатељства – истакао је Елек на конференцији за новинаре на Јахорини.

Он је захвалио Бициклистичком савезу Србије, градоначелнику Источног Сарајева Ненаду Вуковићу и начелницима свих општина у саставу града који су преузели организацију ове трке, те нагласио да Олимпијски центар наставља са инвестиционим циклусом започетим са Владом Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић захвалио је бициклистичким савезима Србије и Српске што имају повјерења у њихову способност да организују велики међународни спортски догађај.

– Добили смо могућност да будемо домаћин прве етапе. То је сигурно захваљујући доброј организацији од прошле године која нам је била референца да и ове године учествујемо. За нас је посебно важно да је старт са Јахорине, због промоције туризма и зато дајемо све од себе да бисмо промовисали све што се налази на подручју Источног Сарајева – рекао је Вуковић.

Начелник паљанске општине Бошко Југовић рекао је да ће се Пале трудити да и ове године буду добар домаћин, наводећи да је ово за њих велики подстрек и допринос туризму, али и спорту, поготово за Јахорину, гдје су велики потенцијали за љетни туризам.

– Прошле године смо показали да можемо да организујемо овакву манифестацију, која је за нас више од игре и више од спорта јер показује на који начин су све саткане везе Српске и Србије. Општина Пале и ове године ће настојати да оправда указано повјерење, поготово ако будемо имали среће да се стабилизује ситуација са вирусом корона – истакао је Југовић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да Олимпијски центар инвестицијама које реализује уз помоћ Владе Републике Српске и бројним приватним инвестицијама на Јахорини показује да у ово вријеме, када су многи зауставили своје инвестиције, они слиједе свој развојни пут и показују да су лидери.

Овогодишња 60. „Трка кроз Србију“ биће одржана од 1. до 3. септембра.