Фото: Соколац-срце Романије

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске почело је преговоре са Свјетском банком о кредиту од 30 до 50 милиона долара за потребе Јавног предузећа “Шуме Републике Српске”, рекао је помоћник ресорног министра Горан Зубић.

Зубић је навео да би та средства требала да буду искориштена за пошумљавање, изградњу шумске инфраструктуре, али и набавку модерне механизације.

– Коначни циљ је да се повећа степен обраде шумских дрвних сортимената, уведу нове технологије обраде и прераде дрвета, направи одрживији и рентабилнији систем како би се `Шуме` поставиле на здраве ноге – изјавио је Зубић за “Глас Српске”.

Зубић је подсјетио да је Министарство израдило посебан акциони план за спречавање и сузбијање шумских крађа, у који је укључено Министарство унутрашњих послова, интерна контрола јавног предузећа и шумарска инспекција.

– Само током прошле године имали смо 13 оваквих акција приликом којих је одузето око 3.000 кубних метара нелегално посјечених стабала – рекао је Зубић.

Зубић је навео да се пандемија вируса корона одразила и на пословање “Шума Српске” и то на више начина.

– Прво треба поменути да су главни партнери овог предузећа домаћи дрвопрерађивачи, који су, нажалост, у протеклом периоду имали огромне проблеме, односно застоје у продају својих производа, како на домаћем тако и страном тржишту – истакао је Зубић.

Према његовим ријечима, домаћи прерађивачи због тога драстично су смањили обим куповине шумских дрвних сортимената, што се онда рефлектовало и пословање “Шума”.

Зубић је додао да је дошло и до пада прихода и отежаног плаћања текућих обавеза, прије свега плата радника, али и обавеза према усложним фирмама које обављају сјечу и извлачење дрвних сортимената.