Одбрници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас одлуку којом се одобрава кредитно задужење града путем дугорочног кредита у износу од 3.000.000 КМ, у сврху санирања посљедица изазваних епидемијом ковид 19 и реализације капиталних пројеката.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је новинарима да је град финансијски стабилан, да показује способност да управља буџетом, да позитивно послују већ неколико година, те да им то дозвољава да може да се кредитно задуже, због чега је и донесена оваква одлука.

Вуковић је напоменуо да је задуженост града Источно Сарајево до сада била девет одсто, а усвајањем и реализацијом ове одлуке о кредитном задужењу, износиће 13,10 одсто.

„Кредитно задужење се ради у складу са законом, поступамо по процедурама и Министарству финансија Републике Српске упутићемо захтјев за сагласност за одобрење кредитног задужења. Очекујем да ће брзо да ријеши овај предмет, јер је врло једоставан, а све остало ћемо сматрати политичким притиском или утицајем да се не реализују пројекти“, каже Вуковић.

Он је навео да су овим средствима предвиђене субвенције правним лицима за трошак комуналне таксе у периоду забране рада због епидемије вируса корона у износу од 200.000 КМ, те за помоћ хотелима и мотелима погођеним потпуном обуставом рада за вријеме ванредне ситуације у износу од 300.000 КМ.

„Не стоје примједбе да смо требали умањити буџет за комуналне таксе, а не ићи на јавни позив, јер ми желимо да разврстамо оне који нису отпустили раднике и измирују обавезе према Републици и граду Источно Сарајево. У свакој општини има по неки пројекат који се реализује и можемо да будемо мање или више задовољни“, истиче Вуковић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, који је у улози госта присуствовао сједници Скупштине града, каже да није добро да се град Источно Сарајево по други пут у једном мандату задужује, да се лицитира са процентом задужености, као ни начин на који се кандидују пројекти и на који се троше средства.

„Није добра пракса да поједине пројекте који представљају буџетске рупе у буџетима општина финансира град. Није добро да се у телефонским разговорима обавјештавају начелници општина о пројектима који ће бити кандидовави на њиховој територији“, истакао је Ћосић, додајући да је ријеч искључиво о политички мотивисаном кредиту.

Он је одбацио критике пресједника Скупштине града Источно Сарајево Мирослава Лучића да под економским терминима покушава да сакрије политичке термине.

„Имао сам добру намјеру да, као начелник општине Источно Ново Сарајево, кажем да се требало сачекати, сјести и у наредних 15 до 20 дана разговарати о пројектима, јер сам увијек опредјељен за сарадњу. Оно што град ради тренутно је да не финансира пројекте из своје надлежности. Не бих имао ништа против да је неко предложио да са 3.000.000 КМ финансира регионалну депонију, јер је то проблем свих нас“, истакао је Ћосић.

Ћосић сматра да је ово политичка одлука да се подигне кредит четири мјесеца прије локалних избора, а која ће се, како каже, нажалост грађана искористити тек почетком сљедеће године.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић оцијенио је да је Ћосићев приступ овој теми партијски.

„Кредитно задужење је наша жеља да помогнемо привреди на подручју града, али и локалним заједницама, јер сви трпимо посљедице вируса корона. Са тих 3.000.000 КМ желимо да сачувамо привредни потенцијал, али исто тако за реализацију мањих инфраструктурних пројеката ангажујемо нашу грађевинску оперативу“, рекао је Лучић и додао да су обухваћене све општине.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да ће средствима овог кредитног задужења бити реализовани битни пројекти за становнике ове локалне заједнице.

„Оно што је дефинисано кроз кредитно задужење у наредном периоду би требало додатно разрадити, уколико постоје проблеми са неком локалном заједницом. Као начелник општине подржавам овај пројекат и јако ме радује да ће становници Источне Илиџе кроз ово кредитно задужење града добити четири или пет јако значајних пројеката“, истакао је Божовић.

Између осталог, кредитна средства у износу од 350.000 КМ требало би да се искористе за набавку специјализованог возила за потребе Територијалне ватрогасне јединице, затим 100.000 КМ за спољно уређење око зграде градске управе Источно Сарајево.

За набавку опреме за градски радио предвиђена су средства у износу од 70.000 КМ, за завршетак објекта галерије „Кућански“ 300.000 КМ, а за изградњу објекта пијаце на подручју Бруса у општини Источни Стари Град 230.000 КМ.

За јавну расвјету у Мјесној заједници Младичко поље 30.000 КМ, за израду главног пројекта Градске куће Соколац и ријешавање дијела имовинских односа 350.000 КМ, затим 40.000 КМ за израду идејног рјешења и главног пројекта фискултурне сале Основне школе „Пале“, те други пројекти.