Фото: Б.Радоњић

Фондација „Мозаик“ је покренула пројекат „Лонац“ гдје су се млади могли пријавити са одређеним пројектима како би побољшали живот у срединама у којима живе. Данас су координатори пет омладинских пројеката из Сокоца потписали уговоре и добили чекове од по 1.500 КМ.

Менаџер грантова фондације „Мозаик“ Арнела Рамић подсјетила је да је са општином Соколац у мају потписан четверогодишњи меморандум, којим је успостављена Омладинска банка, која омогућава да млади имају одређени новчани фонд на располагању који ће бити додијељиван за пројекте од значаја за локалну заједницу.

– Ово је био први позив Омладинске банке Соколац и веома смо задовољни. Имали смо 15 кандидованих пројеката, 10 пројеката је било у кампањи, док су за пет пројеката који су освојили највише гласова, одобрена средства у укупном износу 7.500 КМ. Реализација пројеката креће у другој половини августа, тако да се надамо да ће пројекти који су подржани бити на крају и реализовани – истакла је Рамић.

Фото: Б.Радоњић

Општина Соколац је многе пројекте посветила раду са младим људима, а према ријечима начелника Милована Бјелице, све се чини како би се подржали млади, њихове идеје и да би показали своју креативност.

– Анимиран је одређени број младих људи у Сокоцу, који су показали да могу правити пројекте са вриједностима од више хиљада марака. Кренуло се и са пројектом „Виа динарика“ – зелена линија, који ће бити реализован на Романији, а планирано је постављање ферате за безбиједно пењање стијенама са висећим мостом и већ наредне седмице ће у Граду Источно Сарајево бити потписан уговор у вриједности 500.000 КМ. Општина ће и у наредном периоду подржавати све акције које су од значаја за нашу локалну заједницу – додао је начелник Бјелица.

На првом мјесту, са највише освојених гласова нашао се пројекат „Туристичка сигнализација“. Координатор овог пројекта Милица Вуковић истакла је да је акценат стављен на археолошки туризам.

– Гласиначка култура је творевина настала на нашем тлу и представља једну од најзначајнијих ископина на простору западног и централног Балкана, међутим, локално становништво није толико упознато са тим подацима и у том смислу, ми желимо што више да промовишемо археолошки туризам. Конкретно, овим пројектом, урадићемо путоказне и информативне табле на два локалитета. Један локалитет је некропола стећака у Лубурић пољу, а други је на локацији гдје су ископана Гласиначка колица. Табле ће бити на српском и енглеском језику – појаснила је Вуковић.

Фото: Б.Радоњић

Координатор пројекта Планинарског друштва „Гласинац“ – „Разгледница са Романије“ Свјетлана Рајић казала је да су пројектом предвиђени радови на веома атрактивној локацији – Црвене стијене на Романији.

– План је да се поставе три клупе и оквир за фотографисање, који би био добар маркетинг за друштво и нашу матичну планину Романију. Настојаћемо да активирамо основце и средњошколце, да помогну кроз волонтерски рад да уредимо планинарску стазу дужине један километар на том локалитету. На тај начин, покушаћемо да им укажемо на значај времена проведеног у природи а самим тим, промовисаћемо планинарење – истакла је Рајић.

Један од пројеката који је добио новчану подршку је и пројекат „Једни за друге, млади за старе“, а координатор Марко Мухаремовић је рекао да је циљ да се кроз активизам и добровољно учествовање младих људи уреди Дом пензионера у нашем граду.

– Намјера нам је да створимо један кутак, гдје ће старији људи моћи да проводе своје слободно вријеме уз играње друштвене игре шах на отвореном. У плану је и уређивање простора гдје ће се налазити шах, као и набавка шаховских фигура. Надам се да ћемо подстакнути младе овим пројектом, да развију свијест о значају волонтирања, али и да њима омогућимо мјесто гдје могу развијати логичко – математичке способности кроз играње шаха – додао је Мухаремовић.

Омладинска банка Соколац била је задужена да распише јавни позив за пројекте, врши мониторинг и представља посредника између младих људи и фондације „Мозаик“.

– Сада ћемо да пратимо како ће се одвијати реализација ових пројеката од 24. августа до 24. октобра, а у овој години биће расписан јавни позив за микробизнис – потврдила је члан одбора Омладинске банке Ања Крсмановић.

Поред поменутих, награђена су још два пројекта: „Бициклизам као стил живота у Сокоцу“ и „Уређивање љетњег купалишта Бук“.