Фото: Pixabay

Многи родитељи прислушкују дете, претражују му собу, проверавају собу..

Читање порука, претурање по стварима, проверавање информација са пријатељима, дете тумачи као неповерење, а не као забринутост!

Поштујте дететову приватност и дајте му до знања да сте увек ту ако има проблем. Међутим, морате знати како се понаша у виртуелном свету.

Уколико дете у вашем присуству крије телефон, иде у другу собу када шаље и чита поруке, не дозвољава вам да му видите профил и блокира вас – треба да се забринете. Морате наћи начин да дознате шта ради на интернету.

Шест од десет родитеља чита поруке своје деце на друштвеним мрежама, показала је студија која је обухватила 2.000 родитеља. Од њих 60 одсто је признало да шпијунира децу. Дакле, кад год вам се укаже прилика проверите шта пише и шта гледа на интернету. Деца некада и несвесно постављају постове које не би смели, рецимо, политичке изјаве и слично.

Веома је важно да дете научите како да се понаша у виртуелном свету, да зна да не сме да објављује своје слике и локацију на којој се налази. Договорите правила колико сати може да проводи са телефоном и игрицама.

Ипак, поред блискости са дететом најважније је да познајете његово друштво – са ким иде у школу, на тренинг, са ким се шета по крају. Друштво се са годинама мења, па будите у току. Научите дете да вас редовно обавештава где иде, са ким и када ће се вратити и неће бити разлога за бригу.

Стручњаци упозоравају да када дете открије да га родитељи стално проверавају то може да га повреди и угрози однос са њим. Што више разговора и заједничких активности до