Kултурни центри на подручју Источног Сарајева, упркос тешким условима рада у вријеме епидемије вируса корона, предано раде на одржавању својих објеката, не занемарујући ни реализацију програмских задатака, који су претрпјели значајну редукцију.

Младен Јанковић, директор Kултурног центра Источно Ново Сарајево, који покрива и општину Источна Илиџа, потврдио је Срни да су многе планиране активности због епидемије вируса короне морале да буду значајно редуковане, посебно у организационом смислу, али то није зауставило културни живот у Источном Сарајеву.

KОВИД 19 НИЈЕ ЗАУСТАВИО KУЛТУРУ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

“Успјели смо да у априлу и мају спроведемо фото-конкурс о теми Све је стало у једном тренутку, а награде су додијељене најбољим ауторима који су се бавили темом наше свакидашњице у условима епидемије”, подсјетио је Јанковић.

Према његовим ријечима, у оквиру Спасовданских свечаности организовани су “Принципови дани”, а посебну пажњу привукао је Други сазив Ликовне колоније “Бели вук” у истоименом природном амфитетру на Тврдимићима, на коме су учествовали ликовни умјетници из Новог Сада, Београда, Вишеграда, Требиња и Источног Сарајева.

Он је додао да је организована и Видовданска хуманитарна аукција слика у оквиру пројекта Одбора за помоћ Kосову и Метохији.

Према његовим ријечима, прикупљена средства усмјерена су у изградњу дневног центра “Подржи ме – 9. јануар” у Kосовској Митровици, за 144 ђеце и младих са потешкоћама у развоју.

Уприличена је и представа “Светозар Трећи”, глумца НАС тетра Ивана Перковића из Горњег Милановца.

Јанковић наглашава и добру сарадњу са “Форум театром” и “Првим кадром” из Источног Сарајева, као и са ликовном колонијом “АРТ симпозијум Јахорина”, те секцијом за сликање и цртање и драмском секцијом Kултурног центра.

Он је истакао промоцију књиге “Дневник ратног хирурга” покојног доктора Миодрага Лазића, која је организована у сарадњи са Новинском агенцијом Републике Српске – СРНА, као и Видовданску академију.

Директор Kултурног центра Источно Ново Сарајево посебно је поносан на захвалност Амбасаде Русије у БиХ за организацију изложбе “Пут до побједе”, а за септембар најављује нове пројекте у сарадњи са Kинотеком Републике Српске.

ОНЛАЈН РАДИОНИЦЕ – ЕФИKАСАН МЕТОД РАДА У УСЛОВИМА ЕПИДЕМИЈЕ

Директор соколачке Установе за културу “Перо Kосорић” Ирена Шућур рекла је да ова установа на годишњем нивоу реализује 10 традиционалних манифестација.

“Наш генерални проблем јесте недостатак адекватног простора јер нам је још 2011. године изгорио објекат Центра за културу”, каже Шућурова за Срну.

Према њеним ријечима, овај културни центар успијева да реализује своје програмске задатке захваљујући првенствено општинским институцијама у Сокоцу, као што су Факултет за услужни бизнис, Парохијски дом, Библиотека и Удружење за дјецу ометену у развоју.

“Упркос епидемији вируса корона, ми смо радили све вријеме, првенствено путем онлајн радионица, и уз потпуно придржавање прописаних мјера надлежних републичких органа”, рекла је Шућурова.

Она је нагласила активности и сарадњу Установе за културу Соколац са међународним организацијама, а највише са Мрежом мира “Kаруна”, програм који се односи на помирење различитих мултиетничких средина, али и са УНДП-ом, са којим је реализован пројекат у вези са унапређењем пољопривреде у Сокоцу.

Циљна група ових радионица били су и млади и одрасли.

Шућурова је додала да је посебно поносна на досадашњу плодну сарадњу са Позориштанцетом “Маслачак” из Бијељине, при чему је подсјетила и на манифестацију Госпојинске вечери културе “Теби, горо Романијо”, која се сваке године одржава 11. августа у порти Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Директор Установе за културу Соколац Ирена Шућур није пропустила прилику да захвали руководству општине на подршци, као ни медијима, од којих је издвојила Новинску агенцију Републике Српске – СРНА и њеног дописника из Сокоца.

ТРНОВО ИСТРАЈАВА НА ОДРЖАВАЊУ ТРАДИЦИОНАЛНИХ МАНИФЕСТАЦИЈА

Са сличним проблемима, али и несмањеним ентузијазмом, суочени су и културни посленици у Центру за културу у Трнову.

Директор ове установе Дамјан Милошевић рекао је да су у Трнову, на скроман начин и у складу са условима које диктира епидемија вируса корона, одржани Петровдански дани, традиционална културно-умјетничка манифестација.

Он је најавио Сабор српског стваралаштва, који би требао да буде одржан 4. септембра.

“Више детаља о организацији ове манифестације биће познато након подробније анализе епидемиолошке ситуације у општини Трново. Исто важи и за Дане Радослава Самарџије, који се редовно одржавају у новембру у помен и част овом нашем омиљеном пјеснику и новинару”, навео је Милошевић.

Према његовим ријечима, ова манифестација биће, уз подршку локалних заједница и града Источно Сарајево, дијелом организована и на подручју Источног Новог Сарајева.

Милошевић је рекао да недостатак финансијских средстава тренутно не дозвољава реализацију планираних пројеката у области инфраструктуре објеката културе.

У ПАЛАМА KУЛТУРА И ТУРИЗАМ “РУKУ ПОД РУKУ”

Директор Kултурног центра Пале Мирослав Симовић истиче да је ова установа, и поред епидемије вируса корона, успјела да на вријеме оконча радове на спољном уређењу зграде Kултурног центра, након чега су отпочели и унутрашњи радови на реновирању ентеријера, с обзиром на то да је епидемија онемогућила одржавање представа и других културних садржаја, који подразумијевају присуство публике.

“Одлучили смо да средства намијењена за неке друге инфраструктурне радове на другим културно-спортским објектима којима газдујемо, релоцирамо на ширење туристичке понуде на локалитету пећине Орловача. На том комплексу одлучили смо да правимо серату /стаза за пењање уз стијене/, висећи мост, амфитетар за спелеолошку обуку, као и терасу на води која ће служити као ресторанска варијанта за окрепљење гостију и посјетилаца”, најавио је Симовић.