Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић одржала је јуче састанак са директорима јавних и приватних предшколских установа у Републици Српској у вези са почетком нове радне године у предшколским установама.

Истакла је да је у Републици Српској минималан број дјеце оболио од корона вируса као и да је утврђено да су преносиоци углавном родитељи.

-Морамо да знамо да дјеца повећану могућност од оболијевања од вируса корона носе из заједнице у којој живе због чега апелујем на све грађане да поштују мјере јер од појединачног понашања зависи и ширење вируса. Ако сви поштујемо мјере, минимализоваћемо раст обољелих од корона вируса- рекла је министар Наталија Тривић.

Нагласила је да ће Министарство просвјете и културе Републике Српске затражити појачане инспекцијске контроле када је у питању поштовање епидемиолошких мјера у циљу заштите здравља дјеце.

Из вртића „Машин свијет“ у Источној Илиџи кажу да се све вријеме поштују мјере и препоруке Института за јавно здравство и да до сада није било дјеце обољеле од вируса корона.

Данашњи састанак са министром просвјете и културе је био врло садржајан, конструктиван и продуктиван. Нагласак смо ставили на поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера.

За почетак нове педагошке године вршићемо упис минималног броја дјеце, а у складу са епидемиолошком ситуацијом формираћемо васпитно-образовне групе. Родитељи су у обавези почетком нове педагошке године свакој установи доставити уредне брисеве и уредна љекарска увјерења као и потписати нове уговоре за предстојећу педагошку годину.