Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су поднесене кривичне пријаве након што је у три кафића затечено око 500 људи и позвао надлежана тужилаштва да процесуирају те случајеве.

Вишковић је поручио да неће дозволити да неодговорно понашање појединаца угрози здравље других грађана, који се у великој већини придржавају епидемиолошких препорука.

„Морамо санкционисати неодговорне да бисмо заштитили одговорне и то ћемо радити у наредном периоду. Ко год на то имао примједбе, то је његов проблем“, изјавио је Вишковић.

Он је указао да је због актуелне епидемиолошке ситуације појачано присуство припадника МУП-а Републике Српске у контроли спровођења мјера, истакавши примјер у Теслићу када је у једном угоститељском објекту затечено 321 лице.

„Не можемо дозволити да неодговорни појединци угрожавају здравље свих нас, читаве заједнице и праве нам трошкове које би могли избјећи“, рекао је Вишковић.

Премијер Српске је навео да лијечење једног ковид пацијента кошта и по неколико хиљада марака.

Он је указао на изјаву директора Института за јавно здравство Бранислава Зељковића који приватне забаве истиче као мјеста од којих потичу заразе вирусом корона.

Вишковић је подсјетио да је прије десетак дана изричито тражио од институција, прије свега Министарства унутрашњих послова, Инспектората, комуналне полиције, да без компромиса уђу у сузбијање таквих дешавање.

Након тога, наџени су, подсјетио је он, спроводећи мјере у три кафића затекли око 500 људи.

„У складу са Законом о заштиту здравља и мјерама Републичког штаба, поднесене су кривичне пријаве против тих лица. Очекујем да надлежна тужилаштва, и ево ја их позивам данас, у складу са законом те особе процесуирају“, рекао је Вишковић.

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске евидентирали су протеклог викенда у Српцу, Теслићу и Прњавору три кривична дјела која се односе на окупљање више од 50 лица јер су у кафе бару, затим на приватној прослави и у једном угоститељском објекту затекли укупно око 500 људи.