Фото: Б.Марковић

Полагањем вијенаца на спомен – костурницу у Парку бораца Романије, данас је обиљежен 26. август, Дан првог ослобођења Сокоца.

Према ријечима предсједника општинског одбора СУБНОР-а, Миливоја Јанковића, након ослобађања Власенице, Хан Пијеска, затим Сокоца, услиједила је одбрана ширег подручја Сарајевско – романијске регије. Наш град је у току народноослободилачке борбе ослобођен три пута.

– Данашњи дан, 26. август, је дан првог ослобођења Сокоца у Другом свјетском рату, јер су у току борбе била три ослобођења Сокоца – 26. августа 1941., 1. новембра 1943. и крајем марта 1945. године. На овај дан погинула су три борца Романијског партизанског одреда, а многи су рањени, истакао је Јанковић.

Он је рекао да је слобода трајала до друге непријатељске офанзиве, тачније до 15. јануара 1942. године. Јанковић је истакао да је народ Романије увијек био на бранику слободе и да се та чињеница не смије занемарити и заборавити.

Фото: Б.Марковић

Скромном обиљежавању овог датума, уз поштовање препорука Института за јавно здравље Републике Српске, присуствовали су предстваници општине Соколац, предвођени замјеником начелника, Жарком Косорићем и дугогодишњи поштоваоци.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.