У Сокоцу је данас откривен мурал са ликом Старине Новака, легендарног хајдука чија је животна прича уткана у историју горе Романије, рекао је Срни привредник из Зворника Милан Станојевић који за осликавање мурала издвојио 1.000 КМ.

Станојевић је данас заједно са пријатељем Миланом Јоловићем Легендом са Сокоца свечано открио овај мурал на новопостављеној фасади Ламеле на углу улица Радомира Нешковића и Грује Новаковића.

Према његовим ријечима, мурал су осликала два „врсна умјетника“ из Београда, уз одобрење станара Ламеле.

Станојевић је нагласио да је мурал са ликом Старине Новака његов и Јоловићев поклон грађанима Сокоца, истичући да овај српски јунак представља примјер „слободара“ какви се рађају од памтивијека на Романији.

-Посебно ми је задовољство што сам учествовао у овом пројекту у коме се на савремен начин скреће пажња и отима од заборава име и улога хајдука који је у вријеме Отоманског царства на свој начин пружао отпор освајачу и био војсковођа у војсци влашког кнеза Михајла Храброг- навео је Станојевић.

Старина Новак један је од пет најпознатијих српских хајдука који се су се, према легенди, истицали у борби за ослобађање Балкана од окупације Отоманског царства.