На звонику цркве у изградњи на Видрићима код Сокоца данас је подигнута велика купола са часним крстом, рекао је Срни старјешина црквене општине Соколац Илија Чупић.

Чупић је нагласио да је изградња ове цркве, посвећене Чудотворној Икони Пресвете Богородице Тројеручице, почета уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома у септембру 2018.

-Данас присуствујемо посебном догађају подизању велике куполе са часним крстом на звонику храма, који ће да штити овај народ горе Романије који је увијек био познат и препознат по свом чојству и јунаштву кроз историју– истакао је Чупић.

Он је подсјетио да је у протекле три године на Романији поред постојећих светилишта народ своју љубав показао почевши да гради три нова храма, од којих и црква на Видрићима на узвишењу „које је само по себи лијепо“, на чији звоник је данас подигнута велика купола.

На подручју Сокоца почета је градња цркве Светог апостола Томе у Жљебовима гдје је организован дочек 61. митрополита дабробосанског и приводи се крају изградња храма Светог великомученика Прокопија у Бјелосављевићима, гдје је по историји ове митрополије био један од најстаријих храмова чији су темељи откопани и конзервирани.

Чупић је подсјетио да је прије почетка градње цркве, на истој локацији на Видрићима крајем 2017. подигнут Часни крст висок 12 метара у руском стилу, највећи у Српској, на иницијативу приватног предузетника Милана Јоловића Легенде.

Предсједник Грађевинског обора за изградњу цркве на Видрићима Милан Јоловић нагласио је да су Часни крст на Видрићима и црква у изградњи у близини посвећени српско-руском пријатељству које је каљено кроз два свјетска и у минулом отаџинском рату.

-Романија никада није и неће заборавити допринос Русије и руских добровољаца у српској борби за слободу, а посебно најновије блокирање при изгласавању декларације о геноциду у Савјету безбједности- истакао је Јоловић.

Он је рекао да се овај храм гради захваљујући донацијама приватних предузетника међу којима се посебно истичу Милан Станојевић из Зворника, кум темеља храма Горан Боровчанин и донатор Бојан Копривица са Сокоца.

Јоловић је истакао да ће за изградњу храма и постављање Часног крста на Видрићима укупно бити издвојено 120.000 до 150.000 КМ.

Приватни предузетник Милан Станојевић није желио да говори о износу средстава које улаже у изградњу храма на Видрићима, додајући да је његова мисија да изгради и парохијски дом, те помогне довођење воде до ове локације, која ће бити обогаћена и другим пратећим садржајима.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да ће локална управа помоћи у обезбјеђењу инфраструктуре за потребе храма и будућег парохијског дома на Видрићима, имајући у виду да је Стратегијом развоја општине посебан акценат стављен на развој туризма.