Неко је једном рекао како се успјех великих путописа не може мјерити наградама, већ “пређеним” миљама или километрима.

То се не односи на миље које су аутори путописа описали, већ на све те километре које читалац у својој глави “пређе” током читања књига. На све те километре који су покренули машту, инспирисали читаоца да пјешачи, вози и лети.

Десет најбољих књига о путовањима бирало је за “Форбес” неколико искусних људи из ове области из цијелог свијета.

“Сатурнови прстенови” (Vinfrid Georg Sebald)

На питање да изабере најбољу путописну књигу, Џејмс Кеј, уредник сајта “Лонелy Планет”, изабрао је дјело које се не уклапа у ниједан жанр. Путопис? Мемоари? Роман? Рекло би се да је ова књига све поменуто. Најзначајније дјело њемачког писца заправо је збирка мисли које су се родиле у Винфридовој глави током шетњи енглеским округом Суфолк. Приповједач вијуга неколико километара низ обалу, али његово се ментално путовање осјећа далеко већим док читате ову књигу. Овај роман спаја разне и врло несвакидашње описе мјеста и људи с којима се Винфрид сусретао током пута. Читајући ову књигу, научићете нешто и о лову на харинге, колонијализму у Конгу и владавини кинеске царице. “Сатурнови прстенови” садрже филозофију за путнике који желе да чују приче мјеста које походе и труде се да буду промишљенији истраживачи.

“Умијеће путовања” (Ален де Ботон)

“Умијеће путовања” филозофа и критичара Алена де Ботона служи као подсјетник на то, изјавила је Мишел Халперн, туристичка блогерка у емисији “Ливе Лике Ит’с Тхе Wеекенд”. Де Ботон, брутално искрен, филозофски гледа на то зашто путујемо и открива истине које не желимо да видимо или у које не желимо да повјерујемо. Све оне фантазије које имамо и које често могу бити боље од онога што нас чека када дођемо на неку дестинацију. Он је невјероватно страствен када описује свакодневне тренутке путовања, који често остају у лијепом памћењу.

“Алхемичар” (Пауло Коељо)

Већина путника ужива у својим авантурама, било да је то уживање у невјероватним археолошким налазиштима или у најфинијем оброку. Али док сте заузети тражењем нечег спољног, обично на крају откријете дио себе за који никада нисте знали да постоји. Управо то се догађа у књизи “Алхемичар”, рекла је Кори Варга, стручњак за путовања и оснивач травел блога “Yоу Цоулд Травел”. “Алхемичар” прича задивљујућу причу андалузијског пастира који путује кроз египатске пустиње у потрази за благом. Али током својих авантура, умјесто тога, он упознаје себе. Коељо овим дјелом показује путовање које је најважније – путовање поука и шармантних прича о змијама, љубави, динама и алхемијама.

“Средње печен” (Ентони Бордејн)

Ентони Бордејн у срцу сваког путника има посебно мјесто. Али између његових награђиваних ТВ емисија и најпродаванијих књига тешко је изабрати који дио његовог приповиједања је најутицајнији. Срећом, Меаган Дрилингер, путописац и власница женског предузетничког предузећа “Ваера Јоурнеyс”, одлуку чини мало лакшом својим избором. Ентони је у овој књизи мало старији, мало истрошенији, а изнад свега, мудрији. Путовање је промијенило Бордејна. Отворило му је очи према свијету који је био праштајући и љубазан, свијету који има мање среће од њега, и научио га колико је излазак из зоне комфора средство за раст!

“Жена сама: Путописне приче из цијелог свијета” (прикупили и уредили Фаитх Конлон, Ингрид Емерик и Кристина Хенри де Тесан)

Питање “а шта ако” приликом самосталног путовања довољно је да многе одврати од пута. Посебно жене. Ова књига ће вам помоћи да побиједите страх од соло истраживања и подстаћи ће вас да то радите према сопственим условима, изјавила је Таника Рене, инфлуенсерка за путовања.

“Жена сама: путописне приче из цијелог свијета” испуњена је искуствима и причама соло путница које су стварне, транспарентне и инспиришу. Ова књига ће вам дати вјетар у леђа да се суочите са својим страховима и да видите свијет.

“Авантуре Тинтина” (Жорж Реми Ерже)

Шта би могло више да надахне младог путника (или старије номаде који су још млади у срцу) од узбудљивих авантура новинара и његовог малог пса који лута свијетом? Тинтинови стрипови за Инму Грегорио, искусну путницу која води путописни блог “Свијет за путовање”, представљају нешто што је обиљежило њено дјетињство и сва путовања!

“Авантуре Тинтина” белгијског карикатуристе Ержеа су заправо комична серија која може да вас одведе у Египат, Конго, Тибет, без обзира на то колико година имали.

“Атлас забачених острва” (Јудит Шалански)

Лако је схватити зашто путници воле ову књигу. Мала је те се лако убаци у торбу, садржи прелијепе мапе и, што је најважније, подсјећа вас да је остало још толико тога да видите од свијета, рекла је Кристин Хенинг, травел блогерка. Ова књига вас истовремено привлачи детаљним открићима и одличним сликама далеких дестинација. На сваком од приказаних острва представљени су најбитнији статистички подаци о земљи са деликатно нацртаном мапом.

“Плажа” (Алекс Гарланд)

Клеменс Сехи, путописац, изабрао је ову књигу јер, како каже, мијења начин на који људи размишљају о дефиницији раја. Гарланд ствара слику раја, увлачећи читаоца у мисли да су ликови заиста пронашли рај на земљи, а онда им почне показивати шта је стварност.