Епидемиолошка ситуација у Републици Српској, коју је изазвао корона вирус , као и мјере које се спроводе у сврху заштите од ове заразне болести, веома су отежале рад образовних институција. Средње и основне школе, просвјетни радници и ученици  суочили су се са новим програмом рада који подразумјева обавезно ношење заштитних  маски, социјално дистанцирање, мјерење температуре, скраћени часови.

Како би олакшао рад образовних институција на подручју општине Соколац, начелник Милован Бјелица обезбиједио је дио заштитне опреме  и дезинфекцијских средстава за Основну школу Соколац и Средњошколски центар „Василије Острошки“.

-Обезбиједили смо за сада за обје школе 6.000 медицинских маски, затим средства за дезинфекцију простора и руку, као и хируршке стерилне рукавице. Пред просветним радницима и ђацима је тежаг период рада, тако да ми морамо учинити све што је у нашој моћи да им олакшамо. Наравно, бићемо на располагању за набавку свега што буде недостајало, све у складу са указаним потребама, као и са мјерама које буду доношене на државном нивоу, истакао је Бјелица.

Школска 2020/21 почела је 1. септембра, уз поштовање свих мјера које је препоручио Институт за јавно здравство