Ментална манипулација је најподмуклија врста психичког насиља – толико подмукла и суптилна да често немамо појма шта нам неко ради. Примјећујемо само крајњи резултат – сумњу у себе, недостатак самопоштовања, самопоуздања…

Нажалост, када ово почнемо да примјећујемо, то значи да је штета нашој психи већ нанијета и све што у овој фази можемо да учинимо јесте да покушамо некако да умањимо негативне посљедице.

Живот често није фер, а понекад чак и најбољим људима могу да се десе лоше ствари, а једна од најгорих јесте најопаснија тенхика манипулације – она у којој нас особа наводи да почнемо да преиспитујемо сопствени разум. Ипак, ову технику је могуће препознати на вријеме и почети са одбраном, наравно, ако знамо како се то ради.

Како посијати сјеме сумње

Ова техника носи назив Гаслигхтинг. Године 1938. у позоришту је први пут приказана представа под називом Гасно свијетло, која је адаптирана 1944. године као сценарио за филм. Радња представе и филма приказује супруга који непрестано покушава да убиједи своју супругу и заједничке пријатеље да је она луда, а то чини тако што уноси мале промјене у атмосфери код куће.

Када супруга почне све ово да примјец́ује, муж покушава да је убиједи да јој се то само чини и да су ствари увијек биле онакве каквим их она сада види. Жена полако почиње да сумња у сопствени разум и своју способност перцепције стварности.

Једна од најкарактеристичнијих радњи мужа била је да је пригушивао лампу на гас која је горјела у соби сваки пут кад је жена излазила из собе, и заправо је то довело до чињенице да се овакво манипулативно понашање данас зове “освјетљавање гасом”.

Наша стварност је увијек била и биће субјективна

У горе описаној представи, кључ свега била је способност супруга да веома суптилно промијени начин на који је његова супруга доживљавала стварност. Јасно је видјела да након што се вратила у собу, лампа није горјела тако јако као раније, али њен супруг је рекао да је горјела управо тако од тренутка када је упаљена. Зашто је то учинио? Зато што је покушао да је натјера да сумња у перцепцију свијета око себе и, сходно томе, у здравље сопственог ума.

Склони смо да вјерујемо блиским људима, и стога је ово врло подмукао облик менталног насиља, који често пролази потпуно непримијећен од стране жртве, која ни не схвата да је то могуће.

За манипулатора, “освјетљење гасом” је једноставно још један начин да стекне потпуну контролу над жртвом. Данас се лагано освјетљење гасом понекад користи чак и у неким рекламама на телевизији.

Освјетљење у нашем животу

Ситуација која ме је натјерала да напишем овај чланак била је оно што се догодило једној од најљепших и најбољих жена које сам познавала у свом животу. Недавно је раскинула са мушкарцем који је од почетка није заслуживао.

Покушала сам да јој објасним да ће у нашем животу увијек бити људи који покушавају да нас спусте на свој ниво и да је најбоље што заузврат можемо да учинимо – да то не допустимо.

Која реакција је исправна?

Укратко, не би требало да насједате на манипулативне покушаје да вас убиједе да је црно бијело и да се вашим очима не може вјеровати.

Рећи ћу вам исто што и пријатељици:

“Чињеница је да на овом свијету постоји много људи који, кад угледају предивног једнорога, одмах помисле: Јао, какав предиван једнорог … Штета је што никада нећу постати ни издалека попут њега.

Такви људи су завидни и осветољубиви и сигурно ће покушати да увјере вас, дивног једнорога, да заправо нисте ништа више од обичног сивог коња, баш као и они, само вам је на челу израсло нешто необично. Можда вам чак и кажу да се обратите љекару који се бави израслинама. Другим ријечима, учиниц́е све што је у њиховој моћи да вам одузму магичну ауру и заиста вас претворе у истог сивог коња као што су они.

Само што ти уопште ниси коњ. Па чак ни чистокрвни арапски коњ. Па чак ни један од оних паметних коња који наступају у циркусу. Шта год да вам неко каже, сјетите се да сте ви прави једнорог, а ваша љепота лежи у чињеници да сте апсолутно јединствени.”