Било би природно да нова влада у Црној Гори врати стање прије почетка државног насиља над српским језиком и његовим говорницима у тој држави, те да ћирилица поново добије статус који заслужује, истиче предсједник Одбора Српске академија наука и уметности /САНУ/ за стандардизацију српског језика Срето Танасић.

– Потребно је повући онај накарадни закон о језику који је намерно направљен тако да би омогућио држави свакојако насиље над српским језиком и његовим говорницима, а затим поново уредити ту област у складу са језичком стварношћу и научним чињеницама – рекао је Танасић за „Вечерње новости“.

Он наглашава да треба поништити грубо огрешење претходне власти и указује да није ријеч само о преименовању српског језика, већ о огромним фалсификатима о српској писаној и уопште културној баштини.

– Народу Црне Горе је преко ноћи његово традиционално писмо силом замењено другим. Је ли преко ноћи целом становништву, без подршке државе омрзло његово дотадашње писмо на којем је стварало своју вишевековну културу? – упитао је Танасић.

Он очекује да ће, када се врати српски стандардни језик, три слова која су уврштена у црногорску абецеду бити враћена тамо гдје им је мјесто – у дијалекат и говор, те да ће ћирилици бити враћен статус који заслужује.

Академик Матија Бећковић упозорио је да су Срби једина нација која је прогоњена у Црној Гори и да су јој узети језик, писмо и вјера.

– Демократска опозиција треба прво да успостави власт и закон и да обезбиједи да може да се говори и да не мора да се лаже. А онда ће друге ствари логично доћи на дневни ред. Бојим се да неће стављањем у први план питања као што су НАТО, Косово и ЕУ спречити да се окрене први лист како би се видјело шта је радила претходна власт у посљедњих 14 година, од како се Црна Гора осамосталила- рекао је Бећковић.