Сенка Тривић (Фото: еКапија)

Није Соколац само Романија, али Соколац не би био што јесте без Романије. Хладне су и дуге зиме, док су срца становника овог краја топла и доброћудна, а руке марљиве и не боје се тешког рада.

Сокочани имају чиме да се поносе. Природа им је подарила богатство шумама, бистрим ријекама, обилним пашњацима… Зато је млијеко са ових крајева висококвалитетно, а млијечни производи попут кајмака и сира цијењени и надалеко познати.

Традицију производње скоруп-кајмака од заборава су отргле чланице удружења Романијски скоруп кајмак и захваљујући њима овај аутохтони производ добио је и међународно признање.

У шумарству је Соколац међу водећим општинама Републике Српске. Залихе дрвне масе у овој општину су 12.183.000 м3, а десетогодишњи план сјече је 1.914.765 м3.

Зато се дрвна индустрија посебно развила, па је велики број запослених укључен у рад пиланских постројења, као и у производњи пелета, дрвног намјештаја, столарије и др. Но, недостаје боља искоришћеност шумских потенцијала као и већи степен финалне обраде, како би увећали профит од овог природног богатства, свакако на задовољство свих Сокочана.

Има Соколац и других развојних могућности, прије свега у текстилној и пољопривредној производњи. Инвеститори, домаћи и страни, су и више него добродошли, а локална самоуправа настоји да их привуче бројним олакшицама и флексибилношћу у администрацији.

Бројни су и развојни пројекти у плану, од којих свакако ваља истаћи изградњу Градске куће, етно насеља Соколовград, постројења за прераду воде и други.

Посљедњих година проширени су туристички и спортски капацитети, док су Стратегијом развоја општине Соколац за период 2020-2030. ове области дефинисане као будуће покретачке гране привреде.

Соколац је у срцу Романије, али и у срцу сваког путника пролазника и намјерника. Ту се промрзли прсти брзо загрију домаћом ракијом, док се мирис кулинарских специјалитета дуго памти.

Пред вама је, драги читаоци, други тематски билтен из серијала Скенирање градова и општина РС, посвећен Сокоцу, мјесту за које страни инвеститори све чешће показују интересовања. Привредним, инфраструктурним, туристичким и свим другим потенцијалима овог краја посвећени су текстови у наставку.