Ако бисмо се вратили у прошлост, видјели бисмо неке старе вриједности које су се давно изгубиле; стари шпорет, звук дрва која пуцкетају и опојни мирис из кухиње. То је оно што нас враћа у дјетињство, безбрижно и мирно, када је свака кућа била дом и када смо топлину тог дома осјећали у сваком тренутку.

Оно што човјек треба да одржи и сачува јесу двије ствари: традиција и предање, како бисмо сачували и себе, као и многобројне успомене које су писани свједоци једног прошлог времена.

Свако од нас негдје, у неком кутку, чува неку пожутјелу свеску са рецептима. Ту су наше маме вриједно записивале драгоцјене рецепте наших бака. А ми ћемо вас подсјетити и помоћи вам да оживите чаролију њихових домаћих сокова које, сигурно, ни у једној трговини нећете пронаћи. Јер, они се не купују, oни се стварају.

Сок од лубенице

Потребно је:

1 кг лубенице, 500 мл воде, комад ђумбира, 3 кашике меда, сок од 2 лимуна.

Припрема:

Огуљени и ситно исјецкани ђумбир прелијте са пола литра вреле воде. Охладите до умјерене температуре и онда додајте мед и сок од лимуна. Оставите у фрижидер да се у потпуности охлади. Лубеницу нарежите на коцкице. У соковнику измиксајте све састојке заједно, потом проциједите кроз ситну цједиљку и сок оставите да стоји у фрижидеру у стакленој боци.

Сок од боровницa

Потребно је :

2, 5 кг боровница, 3 л воде, 100 г шећера (може и без шећера).

Припрема:

У већу шерпу ставите боровнице и шећер и додајте воду. Промијешајте и оставите тако да сок ври неко вријеме на шпорету док се не појави пјена коју требате скинути. Оставите још 10-так минута, након тога скините, оставите да се охлади, потом проциједите и конзумирајте.

Сок од кајсија

Потребно је:

5 кг кајсија, 500 г шећера, 3 л воде

Припрема: Оперите кајсије па извадите кошпице. Кајсије самељите на машини за месо, додајте шећер и воду и оставите у хладној просторији да преноћи. Ујутро прокувајте и сипајте врућ сок у топле флаше, добро их затворите, прекријте их ћебетом и држите тако док се сок не охлади.

Служите са коцкицама леда.

Сок од вишања (сируп)

Састојци:

1 кг очишћених вишања, 800 г шећера

Припрема:

На килограм вишања ставите 800 г шећера, добро измијешајте и ту посуду прекријте крпом и завежите са стране. Оставите тако да одстоји 3 дана на сунцу. Пропасирајте па сок излијте у други суд и ставите на шпорет да се кува на средњој ватри. У току кувања обавезно скините пјену. Кад се добије сируп, скините са ватре и пустите да се потпуно охлади. Сипајте у стаклене флаше и затворите прво целофаном па преко чепом. Разблажен сируп се користи као сок.

Ништа не освјежава љети као воћни сокови – комбинација омиљеног воћа и киселкастослатког укуса. Наравно, предност увијек имају домаћи сокови.