Директорица Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић уручила је данас Средњошколском центру „Василије Острошки“ и Народној библиотеци у Сокоцу три рачунара.

Градска развојна агенција је почетком године замијенила опрему, а поменута донација се односи на рачунаре који су замијењени, они су у функцији али нису могли да одговоре у потпуности на потребе рада ове установе. Директорица Младенка Пандуревић је истакла да су рачунари исправни, оспособљени, очишћена меморија као и подигнути оперативни системи.

– Имајући у виду да од прошле године Средњошколски центар „Василије Острошки“ има одјељење информатичке гимназије, сматрали смо да би њима унаприједило одвијање наставе и помогло у свакодневном раду и донирали смо два рачунара. Кроз разговоре и нашу институционалну сарадњу, дошли смо до сазнања да и Народна библиотека у Сокоцу има потребе за рачунарском опремом, па је Управни одбор одлучио да се обезбиједи један рачунар и за ову установу – додала је директорица Пандуревић.

Директор Средњошколског центра „Василије Острошки“ Мирослав Максимовић изразио је велику захвалност поводом дониране опреме и казао да је свака донација добродошла.

– Већ смо испланирали да ћемо један од ових рачунара поставити у зборницу, јер смо ту имали рачунар који је толико застарио и више није у функцији, а други рачунар ћемо прослиједити гдје је најпотребније. Трудимо се да сваке године осавременимо наше рачунаре и идемо у корак са новим технологијама. Захвалан сам Граду Источно Сарајево и ово је још један од доказа наше добре и коректне сарадње – рекао је Максимовић и подсјетио да су у претходном периоду реализовани бројни важни пројекти за средњу школу у сарадњи са Градом.

Рачунар ће много значити у даљем раду Народне библиотеке у Сокоцу, а директорица Божица Јанковић је рекла да је планирано да рачунар користе чланови библиотеке у читаоници.

– Огромна је потреба била за рачунарском опремом, јер међу члановима имамо велики број студената и матураната који за своје радове желе приступ интернету и ова донација ће веома користити нашим читаоцима. Захваљујем се Градској развојној агенцији која је препознала шта нам је најнеопходније у овом периоду – нагласила је директорица библиотеке.

Узимајући у обзир да Град Источно Сарајево учествује у финансирању материјалних трошкова средњих школа у шест општина које су у саставу Града, донација рачунара се сматра једним заједничким доприносом у побољшању и ефикасности рада ових установа.