На 11. сједници Регионалног одбора Удружења пензионера Сарајевско – романијске и Горње – подрињске регије одржаној јуче у Сокоцу расправа је вођена око више тачака дневног реда, међу којима су: Извјештај о раду Удружења пензионера Републике Српске за период од јуна 2019. до маја 2020., Приједлог измјена и допуна закона о пензијском и инвалидском осигурању РС, затим приједлог програма рада и финансијског плана Регионалног одбора од маја 2020. до маја 2021. године.

Предсједник Регионалног одбора удружења пензионера Сарајевско – романијске регије Деливоје Тошић је казао да се поменути финансијски план састоји од дијела који садржи изворне приходе и дијела који садржи све видове расхода.

– Приходи Регионалног одбора са сједиштем у Сокоцу су укупно 3.623 КМ и они се односе на дотацију Града Источно Сарајево, приходе од чланарина општинских удружења, помоћ од УПРС, као и неутрошена средства из претходног периода. Укупни расходи износе 3.855 КМ и они се расподјељују на покривање трошкова и задатака Регионалног одбора, као што су: одржавање сједнице Регионалног одбора, помоћ пензионерима за социјално – хуманитарни рад и остале режијске трошкове – казао је Тошић и додао да су укупни расходи уравнотежени са укупним приходима и може се рећи да су реални.

Тошић истиче да је већ годинама, од самог настанка РС, за пензијско и инвалидско осигурање најнижа стопа доприноса и тиме стално најниже пензије.

– У протеклим годинама су помињани накнадни рокови одређеног побољшања стандарда свих корисника права из ове области, међутим, никако да дође до таквих обећања јер просјечна пензија је у односу на просјечну плату у стално лошијем односу, тако да је из 2018. године са 43,5 %, до сада пала на 40%, што је и далеко најнижи однос пензија – указао је Тошић.

На сједници је било ријечи и о активностима о раду, приходима и расходима Регионалног одбора за претходни период, разматрање Програма рада УПРС за период од јуна 2020. до маја 2021., као и договору о активностима на спровођењу избора у Општинским удружењима пензионера у складу са сугестијама Управног одбора УПРС од 2. јуна 2019.године.

Пензионери су сагласни у једном, а то је да се упозна и упозори руководство РС на незадовољство стандардом и општим стањем лошег живота пензионера, као и да се укаже на небригу институција да чине ишта од задатака из Стратегије за унапређење положаја старих лица у РС за период од 2019. до 2028. године.

Ова сједница Регионалног одбора Удружења пензионера требала је да буде одржана 07. јула 2020., али је одгођена због пандемије вируса Ковид – 19.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.