Када ћерка одрасте, подсвесно ће тежити стварању мајчине слике. Каква ће бити мајка и супруга, како ће се односити према животу, зависи од њене мајке.

Главна жена у животу ћерке је мајка. Подсвест деце увек тежи мајчиној слици, све основе живота асимилирају се кроз мајчину перцепцију: однос према себи, супротном полу, каријери. Неко су имале среће у животу, па су од мајке наследиле женственост, самопоуздање и оптимизам, док друге нису имале среће и живот им је пун тескобе и несигурности, песимизма и грубости. Те жене су имале дисфункционалне мајке.

Представљамо 5 типова дисфункционалних мајки, које идентифукује психолог Светлана Садовникова:

1. Мајка кокошка

Таква жена се потпуно посвећује деци, непрестано их надгледа. Узнемирена је и немирна, покушава да предвиди жеље деце и окружује их прекомерном заштитом и пажњом. Мајка кокошка жели добро, али умара све око себе. Девојчица овакве мајке одраста у инфантилну, хировиту и неодговорну жену. Нервира је мајка, али без ње не може да живи. Несрећна је, зависна и незадовољна собом.

2. Мајка принцеза

Ово је хладна, арогантна жена. Принцезе су жедне обожавања, заљубљене у себе и љубоморне чак и на своју децу. Деца по правилу одрастају сама, без љубави. Девојчице одрастају у хладне жене неспособне за бригу и осећај за друге. Често бирају пут каријере, али због претераног поноса не постижу успех.

3. Мајка вечно дете

Ово је инфантилна жена која никада није постала зрела особа. Осећа се младо и показује огорченост, хировитост, прекомерну емоционалност. Љути се на децу због непослушности, на мужа због непажње и прекомерних захтева. Није спремна да преузме одговорност и не дозвољава кршење својих правила. Девојке из таквих породица одрастају не знајући шта желе од живота. Они са стране траже идеале за себе, чекају испољавање активности других људи, доживљавају потешкоц́е у везама. Оне верују да у животу неће имати среће.

4. Мајка наредник

Жилава жена која само своје мишљење сматра истином. Васпитање деце одвија се кроз забране и казне. Најчешц́е у таквој породици нема мушког васпитања. У исто време, мајка непрестано негативно говори о мушкарцима, одвраћајући ћерку од супротног пола. Девојчице мајке наредника одрастају у песимистичне и несигурне, безосећајне и тешке жене. Таква девојка нема у глави сценарио успешног и хармоничног породичног живота. Брак доживљава као начин напуштања.

5. Мајка кукавица

Код ње до трудноће долази случајно, а мајка дете подсвесно сматра кривим за своје проблеме. Дете по правилу расте са баком, јер мајка има другачији однос према деци или успешну каријеру. Девојчице одрастају са недостатком мајчинске љубави, што утиче на односе са супротним полом. Није сигурна у себе, јер има тенденцију да себе криви што је мајка не воли.

6. Ужурбана мајка

Ова жена је потпуно контрадикторна: час грли и љуби своје најмилије чедо, а сат времена касније виче на њега и кажњава због неважних ситница. Она је активна, али недоследна. Понаша се интуитивно, ослањајуц́и се на своје искуство васпитања. Девојчице одрастају неуравнотежене, често са менталним проблемима, без принципа и јасних животних циљева. Девојчице нису у стању да граде складне везе у будућности и непрекидно очекују невоље од света.

Да ли сте препознали неку жену из свог окружења у ових 6 типова дисфункционалних мајки? Можда своју мајку? Или себе? Поделите са нама у коментарима!