Пројекат „Промоција значаја физичке активности у Републици Српској“ реализује Фондација „Здравље и срце“ из РС у сарадњи са „Друштвом за срце“ из Словеније, уз подршку Европске мреже за срце (European Heart Network). Град Источно Сарајево, Бања Лука, Приједор, Добој, Бијељина и Требиње, задужени су за реализацију овог пројекта, који жели указати на значај физичке активности у превенцији кардиоваскуларних обољења.

Дио пројекта, “Стаза здравља“ спроведен је јуче у Сокоцу, на локалитету Талине. То је заправо полигон психофизичке активности, заснован на ходању, трчању, гимнастици, вјежбама обликовања и другим активностима доступним у природи. Наши млади и нешто старији суграђани уживали су у природном окружењу, шетњи, игри и трчању.

Координатор пројекта Града Источно Сарајево, Дејан Елез, казао је да је пандемија вируса корона успорила реализацију активности, али да су сада, кад је епидемиолошка ситуација повољнија, одлучили да наставе за промоцијом здравог начина живота.

– Идеја пројекта је организација семинара, едукација и окупљања, гдје се у природном окружењу промовише значај вјежбања и физичке активности као вида превенције многих болести. Пандемија је помјерила семинаре за наредни период, а наши представници који ће похађати овакав вид едукације су Предраг Добриловић, Миленко Ђерић и Милан Цуровић. Данас смо се окупили како би, поводом недавно обиљеженог „Свјетског дана срца“ указали на значај спорта и здраве животне околине. Талине су идеалан терен за овакав вид рекреације, нагласио је Елез.

Град Источно Сарајево свесрдно је подржао ову идеју, која се успјешно проводи у још пет градова. Замјеник градоначекника Источног Сарајева, Данко Вучетић, казао је да је неопходно промовисати потенцијал здравствено – рекреативног туризма, који има општина Соколац.

– Надам се да ће ова трим стаза и локалитет Талине постати својеврстан здравствено – рекреативни центар. Поред бриге о здрављу потребно је посветити пажњу и природи, јер је немјерљив њен утицај на здравље човјека. Надам се да ће сви релевантни фактори пронаћи заједнички интерес који ће омогућити бољу промоцију општине Соколац и њеног спортског и здравственог туризма. Град Источно Сарајево наставиће да подржава овакав вид афирмације природних потенцијала, истакао је Вучетић.

Много је предности које пружа овакав терен, казао је Предраг Добриловић и подсјетио на значај који за здравље има физичка активност и боравак у природи.

– Рекреативни спорт је основа здравља и практично продужетак живота. Поред редовне физичке активности потребно је ускладити и начин исхране, како би однос према здрављу био потпун. Лоше навике, бројне обавезе и брз начин живота неминовно узрокују бројне здравствене проблеме. Неопходно је посветити се рекреацији и боравку у природном окружењу, као виду превенције. Амбијент, попут овог на Талинама идеалан је за здрав начин рекреације, за шетњу, трчање или вјежбање, рекао је Добриловић.

Учесници пројекта наставиће да промовишу важност редовне физичке активности која има позитиван утицај на опште здравље. Подсјећају да најмање 30 минута физичке активности смањује ризик од кардиоваскуларних болести за једну трећину. Позивају вас да покренете своје срце.