Поводом све чешћих, злонамјерних и неаргументованих напада појединца на руководство и начелника општине Соколац, дужни смо реаговати и наше становништво упознати са чињеницама, а које се тичу водоснабдијевања на подручју наше општине.

Наиме, на фејсбук страници СТОП изградњи МХЕ на Каљини појавило се појединачно мишљење у вези недавног пуштања у рад водовода за села Ђедовци, Озерковићи, Загајеви, Врхбарје и Стјенице. Исто преносимо у цијелости:

,,У доба највеће кризе и потражње за водом, начелник општине Соколац, без икакве јавне расправе и сагласности својих грађана, одлучује да, већ угрожено врело Биоштице са никад мањом количином воде, оптерети са додатних 150км главног вода и преко 500 домаћинстава на сусједној општини, чиме директно угрожава грађане општине Сокоца‼️ Да ли неко може да нам објасни оправданост и “историјски значај” ове инвестиције када сви знамо да сусједна општина располаже са дупло више воденог потенцијала⁉️” – наводи се у том мишљењу.

Јасно нам је да овакве злонамјерне објаве долазе у духу предстојећих локалних избора, али смо дужни због будућих пројеката подсјетити јавност да је за реализацију овог историјског пројекта урађена Студија ,,Развоја водоводног и канализационог система Сокоца” која гарантује да реализацијом поменутог пројекта неће бити нарушено снабдијевање становника Сокоца. Исто тако, реализацијом овог пројекта предузеће ЈП ВиК ,,Врело Биоштица” а.д. Соколац – у стечају, оствариће додатне, не мале, приходе који ће у многоме значити за реализацију неких будућих пројеката.

Студију можете погледати ОВДЈЕ.

Проблем на изворишту Биоштице постоји и на њему се ради већ неколико година, а тај проблем, који се огледа у замућењу воде и слабијим дотоком, се појавио након крчења шуме на том подручју, посебно током 2013. и 2014. године. Нећемо подсјећати јавност ко је одговоран за тај поступак. Мислимо да је то свима познато.

Такође, дужни смо реаговати и на изношење оваквих злонамјерних коментара, а аутору истих постављамо некоколико питања:

  1. Због чега су се појавили проблеми на изворишту Биоштице? Да ли је то због крчења шуме у непосредној близини изворишта, или је то захваљујући новим прикључцима на водовод, безводних подручја наше и рогатичке општине? Понављамо, и наше општине јер нису сви прикључци на водовод са подручја Рогатице!
  2. С обзиром да овај проблем није од јуче, како је могуће да се исти појавио прије пуштања на систем нових корисника, с обзиром да су исти тек одневно добили воду?
  3. Шта би сте ви данас писали да живите цијели живот без воде у Озерковићима , на Стјеницама, Врхабрју или слично?
  4. Шта би сте поручили игуману манастира Свете Тројице у Озерковићима?

Изношење апсолутних неистина настављено је и путем наше званичне фејсбук странице, па је тако један наш суграђанин написао сљедеће:

Дужни смо одговорити и на ово питање:

Јавно предузеће водовод и канализација ,,Врело Биоштица” а.д. Соколац – у стечају није у надлежности општине Соколац, али се надамо да ће ускоро бити. Процедура преузимања овог предузећа је у току. Такође, цијена воде у Сокоцу је повећана без сагласности Скупштине општине Соколац, о чему смо у више наврата писали.

Нашег суграђанина желимо подсјетити и на сљедеће: У цјелокупну водоводну мрежу на подручју наше општине, у протеклих осам година уложено је преко 10 милиона конвертибилних марака, а ускоро ћемо имати и тачан податак о ком износу се ради, након што добијемо одговор од ЈП ВиК ,,Врело Биоштица” а.д. Соколац – у стечају.

Изношење оваквих и сличних коментара, у многоме може отежати углед код страних или домаћих донатора за неке будуће пројекте, а који се тичу рјешавања водоснабдијевања на нашој општини и стога молимо све да се уздрже и не користе обманама с циљем прикупљања јефтиних политичких поена. Руководство општине Соколац је увијек спремно за разговоре и договоре, а то доказује и недавно потписана декларација ,,Општине без брана”.

У стратегији развоја општине Соколац 2020-2030 је јасно дефинисано да на подручју мјесних заједница Каљина и Кнежина, гдје се налазе наше ријеке, а гдје имамо и богато културно – историјско насљеђе и подручја, нема никакве градње, а ни продаје. Уколико, неко приватно намјерава да продаје земљиште, мораће прво да понуди општини Соколац, како би се утврдило да ли локација која се продаје, ако би дошло до градње, угрожава на било који начин животну средину и заштиту ријека.

НЕСТАНАК ВОДЕ, 5.ОКТОБРА

Дана, 5.октобра комплетно подручје општине Соколац је остало без воде и то како незванично сазнајемо због замјене главног вентила. Нажалост, стечајни управник се није удостојио да наше сурађане на вријеме обавијести да ће доћи до прекида водоснабдијевања.