Ближе се хладне зимске ноћи, а то нас одмах асоцира на угодне ноћи у топлини дома и драге особе са којом испијамо укусни топли напитак. Ако сте имали стресан и напоран дан, ноћ је идеална за испијање чаја који ће вас смирити и припремити за љепши и мирнији сан.

Ово су биљке које доказано смањују симптоме стреса и анксиозности, а било би најбоље да чајеве направљене од њих конзумирате тридесетак минута прије медитације или одласка на спавање, а након што се охладе, засладите их медом или пијете незаслађене.

Метвица има освјежавајући мирис и окус, али дјелује и као седатив. Позната је по томе да смирује пробавни тракт, смањује болове у желуцу и цријевима те ублажава разне грчеве и мучнине.

Камилица помаже људима који пате од хиперактивности, несанице, мучнине и лоше пробаве. Осим чаја, поглед на букетић камилице на вашем столу умирује ум и дух.

Гинсенг празни преоптерећен ментални склоп и смањује утјецај стреса. Након само шољице чаја, осјетит ћете стање мира, а ако вас мучи несаница, конзумирајте га прије спавања.

Лаванду су користиле и баке наших бака. Њоме су уклањале анксиозност, нервозу и главобоље. Било би добро да крај себе увијек имате етерично уље лаванде, које можете накапати у лампу за ароматерапију или у чашу обичне воде. Испаравања имају исти ефекат као и чај.

Кап пасифлоре у вашем биљном чају и тензије ће побјећи од вас брзином којом су и стигле. Осим тога, ова зељаста биљка смањује напетост у ПМС-у и ублажава бол у трбуху проузрокован менструалним циклусом.