Фото: Милан Пилиповић/РАС Србија

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија несметано, повећана је опасност од одрона камења и земље на коловоз, док у котлинама и дуж ријечних токова јутарња магла мјестимично смањује видљивост.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске напомињу да је на путевима на којима се изводе санациони радови обавезно поштовање привремене сигнализације која регулише саобраћај.

За данас су најављени минерски радови на дионици магистралног пута Трново – Сарајево, на локалитету мале хидроелектране „Крупац“, општина Источна Илиџа, због чега ће бити обустављен саобраћај, максимално по 10 минута, у времену од 9.00 до 10.00, од 12.00 до 14.00 и од 14.00 до 16.00 часова.

На овом локалитету у току је изградња мале хидроелектране на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац – граница Републике Српске/Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

На дионици магистралног пута Заблеће – Чађавица измијењен је режим одвијања саобраћаја због радова на санацији клизишта.

Саобраћај је у тунелу „Драгорај“ на овој дионици пута обустављен и преусмјерен на обилазницу у непосредној близини тунела.

У току су радови на дионици магистралног пута Модрича два – граница Републике Српске/федерације БиХ, на подучју општине Модрича, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Бањалука/Ребровац/ – Челинац у мјесту Врбања.

Саобраћај се одвија једном траком наизмјенично сваким даном од 7.00 до 17.00 часова и возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На дионици магистралног пута Клашнице један – Горња Вијака један и дионици Горња Вијака један – Дервента измијењен је режим саобраћаја због радова на мостовима.

На снази је потпуна обустава саобраћаја на мосту Горња Вијака један и возила се преусмјеравању на регионални пут.

Због радова на магистралном путу Каракај два – Дрињача измијењен је режим одвијања саобраћаја, па из АМС моле возаче да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова на дионици регионалног пута Шековићи – Доње Цапарде измијењен је режим одвијања саобраћаја и возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току је реконструкција регионалног пута Тедин Хан – граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/ због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Из АМС возачима скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова на постављању интелигентних транспортних система /ИТС/ измијењен је режим саобраћаја на дионици ауто-пута Градишка – Бањалука, а за вријеме извођења радова саобраћај је регулисан привременом сигнализацијом.

На магистралном путу у Власеници измијењен је режим у одвијању саобраћаја за вријеме извођења радова на изградњи пословног објекта, па возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току су радови на модернизацији система јавне расвјете у граду Приједору на магисталним и регионалним путевима.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош – Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош – Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

Због радова на магистралном путу Дрињача – Милићи – Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

На дионици магистралног пута Бањалука два – Српске Топлице, за вријеме извођења радова на изградњи моста преко ријеке Врбас, мијења се режим саобраћаја и регулише привременом сигнализацијом.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини – граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево – Градачац у мјесту Турић Просјек повремене су обуставе саобраћаја у времену од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод – Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента – Подновље, на деминерском радилишту „Горњи Божинци“ у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука – Добој и магистралног пута Јоховац – Руданка, измјењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Јоховац-Руданка.

На истом магистралном путу, али на дионици Модрича један – Вукосавље /Јакеш/
– Подновље – Шешлије – Јоховац – Руданка – Добој – граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, због радова на коловозу измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дијелу регионалног пута Угљевик – Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Укрина – Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и 2. моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина – Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због оштећења надвожњака код „НИС петрол“ пумпе у Трну саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због клизишта, на локалном путу Сводна – Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

На регионалном путу Површнице – Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре – Прибој – Бањ Брдо.

На подручју Федерације БиХ саобраћај је због радова обустављен у тунелу „Јасен“ на путу Прозор – Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар – Широки Бријег – Посушје – Томиславград – Купрес – Бугојно и Мостар – Сарајево – Бусовача – Нови Травник – Бугојно.

Због радова на мосту у мјесту Рељево на путу Јошаница – Рајловац, као и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

На магистралном путу Немила – тунел „Врандук“, због радова на градилишту будућег ауто-пута, обуставља се саобраћај од 0.30 до 5.00 часова.

За вријеме обуставе путничка возила користе локалну обилазницу, док возила тежа од 7,5 тона користе алтернативне правце Добој – Шићки Брод – Сарајево и Жепче – Завидовићи – Олово – Сарајево.

Од 23.00 до 8.00 часова на релацији Дољани – Житомислићи – Буна – Подвележје креће се вангабаритни превоз.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

На граничном прелазу Хум није дозвољен улазак у Црну Гору, док је гранични прелаз Делеуша од раније затворен због радова. На граничном прелазу Метаљка на путу Чајниче-Пљевља могућ је улазак у Црну Гору у времену од 7.00 до 19.00 часова.

Србија је отворила своје граничне прелазе са БиХ без неопходног теста на вирус корона.

Грађани БиХ могу ући у Србију у транзиту кроз Хрватску не дужем од 12 часова, без теста на вирус корона.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три земље.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан PSR тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар, „Елиса“ или „Ецлиа“ тест стар максимално 72 часа.

Дјеца до пет година не морају имати урађен један од наведених тестова како би ушли у Црну Гору.