Народна библиотека у Сокоцу обиљежила је данас 9. октобар – Дан библиотекара Републике Српске, представљајући пјесме наше младе пјесникиње Бојане Марковић.

Према ријечима директорице Народне библиотеке Божице Јанковић, ово је била прилика да се укаже на значај читања, али и скрене пажња на положај радника и стање у библиотекама.

– Библиотеке су важан чинилац друштвеног живота и стуб културе једног народа. Наша обавеза је да се библиотекари стручно оспособљавају и да увијек буду на располагању читаоцима, ослушкујући њихове жеље и потребе. Сви посјетиоци могу да уживају у стиховима љубавне поезије пјесникиње Бојане Марковић, чије пјесме су изложене у нашој библиотеци – казала је директорица Јанковић.

Новинарка Бојана Марковић, која ускоро издаје прву збирку пјесама захвалила је Народној библиотеци на иницијативи да се представи управо њена поезија.

– Идеја је била да се штампају пјесме на одређеним фотографијама, које изгледају као постери, тако да свака слика одговара самој теми и називу пјесме. Посјетиоци библиотеке имају прилику да прије издавања моје прве збирке пјесама, прочитају и погледају моје стваралаштво. Био је ово један у потпуности другачији начин приказвања поезије. Имала сам прилику да посјетим библиотеку и чујем мишљења читалаца која су позитивна и лијепо их је чути. Са руководством библиотеке сам већ разговарала о првој промоцији – нагласила је пјесникиња Марковић.

У библиотеци је организовано дружење са дугогодишњим члановима, а читаоцима који то нису, обезбијеђено је бесплатно учлањивање. Соколачка библиотека броји око 28.000 књига, док је око 2.000 регистрованих читалаца.