Фото: Свјетлана Рајић

Одавно се удружења која се противе изградњи мини хидроелектрана на ријекама желе састати с властима. Коначно и јесу са Федералном владом. Помака има, али још је далек пут до заустављања градње. Закон је препрека. У Босни и Херцеговини је у погону 106 мини хидроелектрана. У изградњи 31 једна. У припреми 213, а планирано је још 96. Све скупа скоро 350.

Мини хидроцентрале нису уопште потребне, констатује федерални премијер Фадил Новалић. Међутим спријечити њихову градњу није лако и не може се десити брзо.

“Уколико је могуће законски, јер неки уговори су потписани и трају до 21, 22, 23. Ради се о обликационим односима. Да не подупиремо оно што је штетно друштвено, према томе мини хидроцентрале не треба подупирати јер хоћемо да репресирамо њихову изградњу”, каже Новалић.

Иако је Парламент ФБиХ донио декларацију, Влада Федерације БиХ такође подржала прекид градње. Међутим Закон о принципима Локалне самоуправе у Федерцији БиХ у члану 2. даје права локалном нивоу да доноси одлуке, без Владе ФБиХ, иако околинску дозволу за градњу даје управо Влада…

“Локална самоуправа подразумијева право и оспособљеност јединица локалне самоуправе да, у границама закона, регулирају и управљају одређеним јавним пословима на основу властите одговорности и у интересу локалног становништва”.

“Добро је питање јесу ли се Кантони оглушили, чак не бих рекао Кантони, него знатно више Опћинска вијећа? Они су се оглушили у име члана 2. Закона који каже да ми за сва питања, која имају рефлексију на локалном нивоу, морамо и у законским и другим актима консултовати њих”, истиче Новалић.

Удружења која су на ријекама тражили своја права блокадом механизације, протестима испред Владе ФБиХ, а у то вријеме и хапшени, упозоравају да се борбом у БиХ за очување ријеке, спашава и цијела планета. Хитни кораци су да се укине накнада за обновљиве изворе који се усмјеравају на мале хидроелектране, укидање потицаја за струју произведено од малих хидроелектрана и што је најважније заустављање околинских дозвола за њихову градњу

“Борба за ријеке у БиХ је на неки начин борба за цијели свијет. У нашим ријекама живи толико ендемских врста које оваквим градњама бивају потпуно угрожене”, поручује Лејла Кустурица, Фондација за друштвене промјене “АЦТ”.

С обзиром да су ријеке важне и за туризам у БиХ, потребно их је што прије заштитити како не би остали без њих

“Наши људи који су дошли управо из оваквих мјеста су упозорили на то, да нису исувише богати да љетују негдје, него љетују на својим ријекама и у том смислу желе их задржати. Потпуно смо свјесни да љепоту ових ријека морамо оставити и будућим генерацијама”, подсјећа Едита Ђапо, министрица околиша и туризма ФБиХ.

Због тога је дугорочно потребно донијети Закон о заштити ријека, како кажу у удружењима, леx специалис, како би се разријешили евентуални сукоби норми у постојећем законском оквиру. Воде у ФБиХ потребно је Уставно заштитити, као и права на питку воду, поручују из Удружења.