Јуче је одржана 32.редовна сједница Скупштине града Источно Сарајево, на којој је усвојена Одлука о усвајању извјештаја о извршењу буџета Града за период 01.01. – 30.06.2020 године. Буџетом града Источно Сарајево за 2020. годину буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину планирани су у износу од 9.763.400 КМ, а у првој половини године остварени су у износу од 4.449.729 марака што је 45,58 одсто у односу на ранији план.

Градоначелник Ненад Вуковић истакао је да је, без обзира на ту чињеницу, потрошено 39 одсто буџета.

-Значи да смо подбацили за 4 и по одсто у односу на жељени резултат за првих шест мјесеци текуће 2020. године. Ипак, морам истаћи да смо трошили врло рационално и да смо се контролисано понашали у финансијском смислу – казао је он.

Вуковић додаје да се на дневном реду нашла Одлука о ребалансу буџета за 2020. годину из разлога што је буџет увећан са 2.500.000 КМ кредитних средстава, која су одобрена од стране Министарства финансија РС.

-Сада буџет за ову годину износи око 13.000.000, а био је око 10.500.000 марака. Очекујем да ћемо до краја године успјети санирати проблеме изазване смањеним приходима од ПДВ-а с обзиром на то да досадашњи подаци показују да имамо 700.000 КМ мање од планираних средстава по том основу. Можемо исказати задовољство што имамо боља остварења на неким другим пољима, а оно што је најважније понашамо се као све четири године уназад; трошимо само оно чиме располажемо – констатовао је градоначелник ИС.

Одборници града Источно Сарајево изгласали су Одлуку о отпису дуга од 26.000 КМ по основу закупа стана породица палих бораца.

Од тога шест станова се налази на подручју Пала, а три на подручју општине Источно Ново Сарајево. Одлучили смо да се бесплатно укњиже породице палих бораца, које су до сада били корисници станова, чиме ће постати трајни власници истих. Преостаје нам да у наредном периоду ријешимо питања осталих стамбених јединица, у којима живе породице из социјално – угрожених категорија, расељена лица и друге особе – појашњава Вуковић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић нагласио је да ништа мање није важна Одлука о отпису кредитног задужења по пројекту II.

-Ради се о борцима, ратним војним инвалидима, који су лошијег имовинског стања. По том основу, Скупштина ће поменуте категорије ослободити плаћања у износу од 64.000 КМ – додао је.

Коментаришући Информацију о стању примарне здравствене заштите на подручју града Источно Сарајево за 2019. годину, Вуковић се осврнуо на проблем кадровске слике у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву и одлазак здравствених радника.

-Неспорно је да је добро што је изграђен нови објекат болнице, чиме су стечени много бољи услови рада за особље, као и услуге за пацијенте. Ипак, не можемо занемарити чињеницу да одлазе бројни људи из ове здравствене установе и траже запослење како у федералном Сарајеву, тако и даље. Градска управа пружила је помоћ и са финансирањем неколико специјализација и субспецијализација покушали смо да дјелимично учествујемо у рјешавању постојећег проблема. На крају, можемо констатовати да имамо системску грешку у здравству РС и да законска регулатива и приходи које има Фонд здравственог осигурања нису добри – истиче Вуковић.

Предсједник Скупштине Града Мирослав Лучић сматра да се требају повећати лични дохотци љекарима у здравственом систему РС, који су главни разлог њихових одлазака. Према његовим ријечима неприхватљиво је неплаћање пореза и доприноса запосленима у Болници „Србија“.

На 32. засиједању Скупштине града Источно Сарајево усвојена је „Декларација „Градови без брана“.

-На иницијативу невладиних организација које се залажу за заштиту животне средине, усвојили смо декларацију, која предвиђа да се заједнички боримо против изградњи нових мини – хидроелектрана на подручју Града Источно Сарајево – рекао је Лучић.

Одборници градског парламента усвојили су и одлуке о измјенама и допунама Статута града Источно Сарајево и Пословника о раду Скупштине града ИС.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.