Стигла нам је јесен а са њом и вријеме да своју оставу напунимо слатком и сланом зимницом у којој ће уживати цијела породица током дугих зимских дана. Од печених паприка може се спремити „триста чуда“, али најљепше од свих је АЈВАР, и то прави старински упржени ајвар од чистих паприка, на плати печених.

Ајвар је незаобилазни дио зимнице, куван или упржен, благ или љут – спрема се према укусу. Припрема се на много начина, од различитих намирница, али сви начини припреме имају нешто заједничко: припрема није једноставна и дуго траје.

Не заборавите да су међу најважнијим састојцима ајвара труд и стрпљење. Како бисмо припрему ајвара приближили и онима који га припремају по први пут, рецепт доносимо „корак по корак“.

Потребни састојци:

  • 10 кг црвене рога паприке
  • 3 кг патлиџана
  • 2 – 4 љуте фефероне (по укусу)
  • 2 – 3 кашике аклохолног сирћета
  • 1 – 2 главице бијелог лука
  • 1 л + 2 дл сунцокретовог уља
  • Со по укусу (отприлике 5 кашика)

Припрема:

Паприке оперите и добро осушите. Пеците их у пећници на 225 степени, на плати или на роштиљу, док кожица не порумени и почне се одвајати од паприке. Печене паприке извадите и покријте чистом крпом па кесом, да би се кожица касније лакше одвајала. Оставите их покривене док се не охладе. Потом, паприке огулите и очистите од сјеменки и петељки. У међувремену, почните пећи патлиџане на истој температури као и паприке. Кад се охладе, огулите их па их заједно са паприкама самељите на машини за мљевење меса. У великој посуди загријте 1 л уља, па додајте смјесу паприке и патлиџана. Кувајте 2 до 3 часа на умјереној ватри, уз стално мијешање, док ајвар не добије густоћу какву желите. Пред крај додајте зачине по жељи.

Готов ајвар спакујте у стаклене тегле, претходно опране, осушене и загријане у пећници на 100 степени. Дакле, врућ ајвар у вруће тегле. У посебној посуди загријте 2 дл уља па сваку теглу са ајваром прелијте врелим уљем. Поклопцима, такође загријаним, затворите тегле, сложите и замотајте у столњак па оставите да се потпуно охладе. Охлађен ајвар оставите на тамно мјесто.

Нека и код вас јесен мирише на печене паприке. Пријатно!