Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у Храму Свете Петке на Војничком спомен – гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу, поводом храмовне славе Преподобне мати Параскеве – Свете Петке.

У својој бесједи, његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом говорио је о мученичком животу ове светитељке, која се моли за православни народ и његов је заступник пред Господом.

– Света Преподобна мати Параскева је била велика угодница и подвижница Божија, која је половином 11. вијека задивила свијет својим подвигом и одлучношћу да служи Господу. Као врло млада, замонашила се у Цариграду, а потом отишла у Јорданску пустињу, гдје је суров живот и за мушкарце, а не за једну слабу и нејаку дјевојчицу. Потиче из грчке породице, из Епивата – данашње Тракије, по неким записима била је и словенског поријекла, па чак и српкиња, али то није историјски доказано. Рођена је од богатих и угледних родитеља, а један брат је био епископ, што говори да је цијела породица била благочестива и пуна вјере и страха Божијег. Сво имање, након смрти родитеља је продала и подијелила новац сиромашнима. Пред крај овоземаљског живота, Бог јој је преко анђела јавио да се врати из пустиње у свој родни крај. Након њене смрти, Бог је преко анђела јавио двојици вјерника, да откопају мјесто гдје је њено тијело сахрањено, које је било нетљено. Тада је пренешена у Храм и проглашена Светом Петком. Њене мошти почивају у граду Јашију у Румунији, гдје долазе хиљаде вјерника да се моле за спасење и помоћ – нагласио је митрополит дабробосански.

Митрополит Хризостом, осврнуо се на тренутну ситуацију, изазвану вирусом корона и казао како сви морамо да бринемо о себи и сачувамо своје најмилије.

– Вријеме је велике и опасне пошасти, која оставља свој данак. Милиони људи су болесни, хиљаде живота је смртно угрожено широм свијета. Зато, браћо и сестре, водите рачуна да сами себе заштитите, али и друге од себе, како не би били преносиоци неке биједе и невоље. Нека нас управо светитељка Параскева заштити и помогне да се избавимо и изборимо са невидљивим непријатељем – поручио је митрополит.

Након служења свете литургије, услиједило је причешће вјерника и ломљење славског колача. Кума овогодишње храмовне славе била је Биљана Бјелица са породицом, а за наредну годину, жељу за кумством је изразила Драгана Кезуновић из Сокоца. Око Храма Свете Петке уприличена је литија вјерника, а служен је и парастос погинулим борцима Сарајевско – романијске регије испред Централног крста на Малом Зејтинлику.