Фото: PIXABAY

Свако од нас се некад нашао у ситуацији да се посвађа са партнером, пријатељем, колегом или неком другом особом. Свађе у вези су неизбежне, али битно је да ако се већ расправљате, будете фер.

Постоје одрђеени трикови уз помоћ којих ћете сваку свађу окренути у своју корист.

Потврдите осећања друге стране

Сви знамо да је током свађе тешко бити љубазан и говорити лепе ствари о особи с којом се препирете. Али, ситуацију можете најлакше смирити ако потврдите осећања друге особе.

Можете рећи: „Разумем зашто се тако осећаш“. Друга верзија: Свако би се тако осећао у истој ситуацији“. Када изговорите ове реченице одмах ће напетост попустити јер у већини случајева људи желе да други „чују“ њихове проблеме и да их вреднују.

Водите свађу као сваки други разговор

Стручњаци су сагласни да је квалитетна расправа отворен разговор између две стране. Немојте само оптуживати и вређати. Слушајте што вам друга страна говори. Ако допустите свом партнеру да се изрази без прекидања, неће доћи до искаљивања беса.

Не губите живце

Најбитније је да не губите живце током свађе. Иако је тешко задржати хладну главу, покушајте да будете што мирнији. Ако почнете са љутитим тоном, разбеснићете другу страну и распламсати свађу.

Располажите чињеницама

Пре него што се упустите у свађу, прикупите све релевантне чињенице. Током расправе не желите располагати нетачним информацијама јер ћете тако изгубити.

Избегавајте генерализације

Немојте да се користите генерализацијама, јер нећете победити у свађи на тај начин. Друга страна биће веома фрустрирана ако јој пребацујете ствари с реченицама попут: Ти увек, или Ти никад.

Сагледајте ствари из њихове перспективе

Најбољи начин да смирите ситуацију током свађе јесте да сагледате ствари из перспективе друге особе. То је и једини начин да смислите контрааргуменат који нема за циљ да понизи, већ да реши сукоб.

Не оптужујте

Људи током свађе често „нападају“ реченицама: „Ти си направо ово, Ти си направио оно“ Због тога, имају потребу да се бране, а не да реше проблем.

Уместо тога, употребљавајте ЈА-реченице у којима ћете објаснити зашто се осећате тако како се осећате, без додељивање кривице другој страни. Ово је заиста мала, али ефектна лингвистичка тактика која доноси велике резултате.