Право је вријеме да уживате у куваној или печеној дуњи. Плод дуње обилује витаминима и минералима. Приликом куповине, одаберите плод који није сувише мекан. Најважнији састојак овог љековитог воћа је витамин Ц, који има кључну улогу за физичко и ментално здравље.

Дуње или „златне јабуке“ су уткане у традицију и нашег краја, јер су заступљене на ширем романијском подручју. Берба дуње се обавља што касније, сво до првих мразова. Плодови се у хладним оставама могу чувати дужи период. Дуња је витаминска бомба јесени и од давнина је позната у народној медицини. Kористи се, прије свега, као средство за ублажавање кашља и умиривање стомачних тегоба. Љековити дијелови су плод, листови и сјеме. Заступљена је у кулинарству, а посебно је цијењен сок и сируп од дуње. Користи се и за припрему џемова и мармелада, као и компота, желеа и воћних кашица. Током кувања догађа се занимљива промјена, када месо дуња поприма њежну розе боју, испуштајући очаравајући мирис. Једу се искључиво печене или куване. Одлично се слажу са печеним месом, пилетином, јунетином и месом дивљачи, посебно ако се месо пече заједно са дуњама или се већ печено месо послужује са умаком од дуња.

Сок од дуња

Потребно је :

1 кг дуња, 500 г шећера, 2 лимуна (сок и кора) и 1 л воде.

Припрема:

Добро истрљати дуње тканином, затим их опрати водом, изрезати на четвртине и очистити од коштица. Потом их изрезати на мање комадиће. То помијешати са 100 г шећера и кором лимуна, прелити водом и оставити да прокључа након чега је потребно смањити ватру и оставити да кува до 45 минута уз повремено мијешање. Охлађено проциједити кроз газу у другу посуду. У текућину која се добије умијешати остатак шећера и вратити на јаку ватру још 5 минута. Сок сипати у стерилне боце и оставити на хладно мјесто.

Слатко од дуња

Потребно је:

1 кг дуња, 1.250 г шећера, 100 г ораха, лимунтус по укусу.

Припрема:

Дуње опрати, ољуштити и свјеже изрендане или исјечене на коцке ставити у претходно укуван сируп од шећера. Додати лимунтус и пред крај кувања исјецкане орахе. Вруће слатко сипати у загријане тегле, прекрити влажним убрусом и сутрадан повезати.

Дуњевача ракија је квалитетно алкохолно пиће. Прави се од зрелих и здравих плодова. Има пријатан укус и добру арому.

Дуња мирисом покреће добре емоције и својом суштином даје организму значајну подршку.