Грађевинској струци предузеће Романијапутеви је добро познато име, будући да су били ангажовани на бројним инфраструктурним пословима, а такође и данас учествују у реализацији великог броја пројеката, највише у сарајевско-романијском региону и у горње-дринском подручју.

Ово соколачко предузеће запошљава око 250 радника чиме се позиционирало на прво мјесто по броју запослених у општини.

Како за еКапију истиче генерални директор Романијапутева Мирко Пандуревић, у наредном период планирају улагања у људе и кадрове, који су, како каже, највећи ресурс сваког предузећа.

– Планирамо додатна инвестирања и у технику, механизацију и радна средства – додаје Пандуревић.

Он наводи да предузеће гради Улицу 9. јануар у Сокоцу, и у склопу те исте улице и изградњу паркинг простора иза Спортске дворане.Осим тога Романијапутеви граде пјешачке стазе и врше реконструкцију атлетске стазе у Рогатици.

– Ту смо скоро, тј. прошлог мјесеца, завршили један, веома репрезентативан и видимо ових дан јако посјећен базен. Такође, радимо на пробијању трасе шумског пута Пјеновац-Рубинска Коса у Хан Пијеску, изградњи нове трасе регионалног пута у зони Олимијског центра Јахорина, пројекта вриједности 1,8 мил КМ – додаје Пандуревић.

Од мањих пројеката Пандревић издваја изградњу и реконструкцију улица на подручју општине Пале, реконструкцију пјешачке стазе у улици Краља Петра и асфалтирање три споредне улице у Вишеграду, изградњу приступних путева према игралишту и градском базену у Чајничу, реконструкцију локалног пута Бјелаве-Брезје и још мноштво пројеката из области нискоградње.

– У функцији перманентно радимо у два каменолома, имамо двије асфалтне и двије бетонске базе – додаје Пандуревић.

Самостално на тендере

Говорећи о актуелној грађевинској сезони Пандуревић наводи да су њу у највећем проценту чинили тендери, тако да су распоређени за ову годину, а када дође зима, крећу и радови чишћења снијега и други послови на одржавању саобраћајница.

Он истиче да се труде на већину тендера из области нискоградње самостално излазе, а да у одређеним приликама, када то нису у могућности са механизацијом и људством, учествују у конзорцијуму са фирмама сродне дјелатности.

Истиче и да постоје најаве изградње брзе цесте од Бијељине до Пала и аутопута Сарајево- Београд преко њиховог краја.

– Видјећемо шта ће бити од свега тога – каже Пандуревић.

Он наводи да Општина Соколац има значајан потенцијал за додатним унапређењем грађевинског сектора, али да према садашњим теденцијама, не очекује раст и потребе за повећањем капацитета, него да ће средства усмјерити у јачање кадрова и постојеће механизације.