Унутарстраначки сукоби у Странци демократске акције (СДА), који су кулминирали након пораза на локалним изборима, уздрмали су бошњачку политичку сцену, а потенцијални раскол у највећој странци у ФБиХ могао би додатно угрозити функционисање институција на нивоу БиХ.

Став је ово предсједника Уједињене Српске Ненада Стевандића и посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ.

Стевандић у изјави Гласу Српске истиче да Република Српска не треба да се опредјељује за било коју страну, јер све фракције у СДА по кључним питањима имају идентично мишљење. Међутим, како је рекао, ова ситуација је резултат “султанског владања” Бакира Изетбеговића.

– Он је на функције постављао чланове своје фамилије, а не кадрове који би били бирани на демократским принципима. Оно што је на мене оставило негативан утисак је то да је Изетбеговић приватизовао многе институције и створио параобавјештајне структуре које користи да креира ситуацију унутар СДА, али и на нивоу БиХ и ентитета. Неопходно је да дође до слабљења тог утицаја, да буде повећана контрола обавјештајних служби, јер их је често користио за дјеловање у РС, али и унутар бошњачког корпуса да би елиминисао оне који се њему не свиђају – истакао је Стевандић.

Што се тиче опстанка Савјета министара, он каже да је за то потребна нова скупштинска већина, која би донијела нови концепт, који у овом тренутку не постоји.

– Имамо недефинисану ситуацију. ДНС је изашао из већине из РС и не знамо како ће они даље дјеловати. Мислим да је најбоља оцјена да је свеукупна ситуација једно опште расуло и хаос, који би могао угрозити функционисање БиХ – истакао је Стевандић.