Индијски наставник Ранџит Дисале проглашен је за учитеља године, а он је обећао да ће половину награде од милион долара подијелити са колегама који су остали испод њега на листи.

Признање, које додјељује фондација Варки у сарадњи са Унеском, намијењено је изузетним учитељима који су направили велики допринос образовној професији.

Дисале, наставник у основној школи Зила Паришад у селу Паритевади у западној индијској држави Махараштра, побиједио је у избору, који је бројао 12.000 номинација и апликација из 140 држава широм света.

Између осталог, признање му је додијељено јер је урадио много на промовисању образовања дјевојчица у школи, у којој већина ученика долази из племенских заједница.

Због тога је Дисале научио локални сеоски језик како би могао да преведе уџбенике на матерњи језик својих ученика.

Такође је осмислио и јединствене кју-ар (QР) кодове на уџбеницима помоћу којих су ученици могли да приступе аудио песмама, видео-лекцијама, причама и задацима, због чега је присуство на часовима драстично повећано.

Његова кју-ар технологија је сада почела да се примјењује широм Индије.

Британски глумац и водитељ Стивен Фрај прогласио је Дисалеа побједником на виртуелној церемонији која је организована из Природњачког музеја у Лондону.

Умјесто да задржи сав новац од награде, Дисале је рекао Фрају да ће подијелити добитак са осталих девет финалиста, од којих ће свако добити 55.000 долара, што је половина укупног износа награде.

То је први пут од када се додељује признање да је неко то учинио.

„Вјерујем да ако са њима подијелим наградни новац могу да им помогнем да још боље раде свој посао. Њихов изузетан рад је такође вриједан. Дијељењем награде са осталим учитељима ће им дати шансу да наставе свој рад и због тога ћемо моћи да допремимо и просвијетлимо животе што већег броја ученика“, истакао је Дисале.

Осталих девет финалиста долазе из САД, Велике Британије, Вијетнама, Нигерије, Јужне Африке, Италије, Јужне Кореје, Малезије и Бразила.