Одборници скупштинске већине у Скупштини општине Пале данас су усвојили Нацрт буџета од 12.616.000 КМ, који је мањи у односу на прошлу годину, када је усвојен у износу од 14.990.000 КМ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је буџет мањи из два разлога, првенствено зато што је дио кредитних средстава из буџета реализован у току ове године и биће пренесен у сљедећу годину због реализације започетих пројеката.

– Тај новац је резервисан и налази се на посебном рачуну, а са друге стране морамо бити опрезни због прилива по основи продаје земљишта, ренте и свега сличног, јер не знамо како ће се пандемија сљедеће године одразити на ово. Генерално, нећемо зауставити инвестирање у инфраструктуру и гледаћемо да завршимо капиталне пројекте, које смо започели – рекао је Југовић.

Југовић је додао да се у наредној години очекује почетак градње нове зграде за Полицијску управу Источно Сарајево, као и објекат за потребе Факултета за физичку културу и спорт у Палама, што ће, према његовим ријечима, бити додатна подршка буџету општине.

Он је истакао да је позитивна вијест за општину Пале то што су одборници у СО Пале гласали за усвајање одлуке да и ове зимске сезоне цијена воде за потребе Олимпијског центра “Јахорина” и Ски центра “Равна планина” буде од 0.20 фенинга по кубном метру воде.

– Тако бисмо помогли вјештачко осњежавање и да туристичкој сезони да се “извуче”. Ово је трећа сезона како Скупштина општине Пале доноси овакве олдуке и мислим да Олимпијски центар треба да буде свјестан тога и захвалан на томе, јер смо их поставили као приоритет, а такође, постоје и други субјекти који исту услугу захтијевају – каже Југовић.

Шеф Клуба одборника Партије демократског прогреса (ПДП) Игор Тошић рекао је да овај клуб није подржао Нацрт буџета за 2021. годину, из разлога што их нико није консултовао у вези са креирањем поменутог нацрта.

– Ми смо овдје ипак глас једног дијела грађана и мислим да је најмање коректно било да су нас позвали на један састанак и дозволили да учествујемо у раду, који се тиче свих грађана општине Пале – рекао је Тошић.

Тошић је додао да је данашње засједање паљанске скупштине доказ да велики број одборника не учествује у раду и у конструктивним расправама Скупштине, да нема конструктивних приједлога, те додаје да сматра да је такав примјер “пораз овог парламента”.

Он је додао да је разочаран односом локалне туристичке организације, која је игнорисала отварање важног туристичког садржаја, а који су, према његовим ријечима, бројни регионални медији позитивно оцијенили.

На отварање тог садржаја позвали смо и начелника општине Пале, који није дошао, као што ни Туристичка организација “Пале” није објавили ниједну фотографију тог садржаја и мислим да је то крајње непрофесионално – додаје Тошић.

На данашњој сједници СО Пале усвојен је и низ других ставки попут Приједлога нацрта програма изградње и уређења простора на подручју општине, као и Приједлог нацрта програма утрошка средстава остварених продајом шумских дрвних сортимената на подручју општине у 2021. години.