Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по мокрим и клизавим коловозима, а опрез је неопходан и због смањене видљивости и повећане опасности од одрона камења и земље на коловоз на дионицама у усјецима и поред камених косина, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Посебан опрез због магле неопходан је на дионицама у котлинама и уз ријечне токове и на дионицу ауто-пута А-1 Лепеница-Сарајево запад, као и путним правцима Сарајево-Фоча, Доњи Вакуф-Бугојно-Купрес, Бугојно-Горњи Вакуф, Бихаћ-Босански Петровац-Дрвар и Бихаћ-Босанска Отока.

У току је изградња кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице-Лакташи у Лакташима, због чега је саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерен обилазницом кроз Лакташе. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерен је на ауто-пут – из правца Градишке: петља Александровац; из правца Бањалуке возила код хотела “Ћубић” преусмјерена су на ауто-пут; из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или требају путовати кроз Лакташе да користе ауто-пут “Девети јануар” и тако смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

У току је изградња МХЕ Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз семафоре.

Због деминирања терена на дионици магистралног пута Пелагићево-Блажевац актуелне су повремене обуставе саобраћаја по 30 минута од 7.00 до 17.00 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, у мјесту Клакар Доњи, од 8.15 до 15.05 часова радним данима буде повремених обустава саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, на деминерском радилишту “МСП Горњи Божинци” од 8.15 до 15.05 часова радним данима буде повремених обустава саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, па радним данима у интервалу од 7.00 до 17.00 часова саобраћај буде повремено обустављан у трајању максимално пет минута.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

Због радова на дилатацијама моста Клопче затворена је дионица ауто-пута А-1 Зеница југ-Зеница сјевер.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен на магистралном путу Прозор-Јабланица. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила преко 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце: Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Босна и Херцеговина отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан пи-си-ар тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар, “ЕЛИСА” или “ЕЦЛИА” тест стар максимално 72 часа. Дјеца до пет година не морају имати урађен један од ових тестова.

Транзит кроз Црну Гору без посједовања “ПЦР” или “ЕЛИСА” теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

На граничном прелазу Хум није дозвољен улазак у Црну Гору. На граничном прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је улазак у Црну Гору од 7.00 до 19.00 часова.

Србија је отворила граничне прелазе са БиХ без неопходног теста на вирус корона.

БиХ грађани могу ући у Србију у транзиту кроз Хрватску не дужем од 12 часова, без теста.