Књижевник, есејиста и књижевни критичар Мирко Вуковић, добитник овогодишње плакете “Благодарница” на недавно одржаном 19. Међународном фестивалу поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву, каже за Срну да су дјеца будућност државе, умјетности и поезије.

“У вријеме епидемије вируса корона незахвално је говорити о перспективи или будућности било чега на поуздан начин, па то важи и за овај престижни фестивал који промовише дјечије пјесничко и књижевно стваралаштво. Али, ако има неке правде и смисла у животу, овај фестивал треба да траје јер има своју прагматичност и корисност зато што је окренут дјеци, младим ствараоцима, а ми старији смо ту само да их подржимо”, рекао је Вуковић.

Говорећи о “Благодарници”, он наводи да свима годе признања, али да, с обзиром на то да постоје разни типови признања, награда и поклона, за себе посебно чува оне које су му најдраже и које добија од својих пријатеља, а то је управо организатор Фестивала поезије за дјецу и младе – “Форум театар” Источно Сарајево.

Осим писања поезије, Вуковић се бави и сликарством, а тај својеврсни културни мост у његовом стваралачком опусу објашњава тиме да су многе ствари у животу уско повезане.

“Моје ликовно дјеловање своди се на илустрације сликовница, књига за дјецу, портрете писаца, карикатуре и томе слично. Сама есенција тог рада јесте игра или игривост, наравно то није ништа ново, али мене испуњава. Ви се можете играти и сами, али и са неким другим или са нечим другим, обоје има свој смисао, али у свему томе треба наћи лични баланс, који ће дати подстицај и другима да се укључе у ту игру и испоље своју креативност”, наводи Вуковић, који је рођен 1972. године у Беранама, а живи и ради у Бањалуци.

Према његовим ријечима, пјесник препозна кад то успије да оствари, а ако то препозна шири круг људи, онда је то својеврсна валоризација стваралаштва сваког умјетника.

Вуковић је изразио задовољство што су директор Фестивала Витомир Митрић и његови сарадници препознали његову “игру” као друштвено корисну, нарочито у оном сегменту који је посвећен дјеци.

Он је навео да тренутно илуструје три књиге за дјецу, двије у Србији и једну у Републици Српској, што је једна од његових континуираних активности.

“Посебну пажњу ових дана посвећујем завршетку романа о погрому и страдању Срба у Пребиловцима, како у одбрамбено-отаџбинском рату, тако и у злочинима над српским народом на овом стратишту у вријеме Другог свјетског рата. Ускоро бих, након одређене паузе, требао да објавим и нове књиге за дјецу, као и за одрасле, а у припреми је и неколико књига књижевне критике, које су плод мог скоро двадесетогодишњег истраживања и рада”, најављује Вуковић.

Он каже да рад доживљава као дисање јер то стално ради, са истим жаром и истраживачким импулсом, без обзира о којој теми или идеји је ријеч.

Вуковић наводи да тренутно критике објављује у онлајн часопису “Нова стварност”, а познато је да су све његове досадашње критике биле веома оштре јер је, наглашава, његов основни критеријум квалитет, без подилажења било коме и без икаквих компромиса када је ријеч о умјетничком стваралаштву, мада то понекад зна да доведе и до одређених неразумијевања колега и непријатних коментара.

“Међутим, сви они, када охладе главу, дођу и признају ми да сам био у праву када сам, потпуно аргументовано, оспоравао неки конкретан књижевни пројекат. Тако како пишем, како критикујем – тако и живим. Правила и критеријуме које постављам пред друге важе и за мене, наравно. Бити искрен, хуман, етичан данас није популарно, али од тих максима не одустајем јер тако лакше живим, мирно спавам…”, прича он.

Вуковић је објавио 12 књига за одрасле, књигу новинских колумни, двије књиге полемичке прозе, као и књигу пјесама за дјецу “Кад гуска ђуска”, а илустровао је и ликовно опремио више од 100 књига.

Међународни фестивал поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву традиционално подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске – СРНА и Радио-телевизије Републике Српске.

Организатор Фестивала – Продукција “Форум театар” Источно Сарајево, обезбиједио је да све активности ове године буду спроведене у складу са превентивним епидемиолошким мјерама које су прописале надлежне институције у Српској.