Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да шеф руске дипломатије Сергеј Лавров лично доноси „вјечни пламен“ из Русије, који ће први пут бити запаљен на Гробљу ослободилаца Београда, које представља симбол руске и српске борбе против заједничког непријатеља – фашизма и нацизма.

Селаковић је навео да је прва симболика чина што Лавров, доајен у међународној дипломатији, доноси „вјечни пламен“ са Гроба незнаног јунака у Москви.

– Од данас ће „вjечни пламен“ пламтjети и на Гробљу ослободилаца Београда, то није једини разлог и повод посjете министра Лаврова, за нас су ти односи веома важни – изјавио је Селаковић за РТС.

Селаковић је истакао да је Храм Светог Саве модерни симбол сарадње братства и пријатељства руског и српског народа.

– Пружали су нам подршку да се читав посао око Храма заврши до краја. Лавров ће прочитати писмо предсjедника Владимира Путина и запалити свijећу на гробу патријарха Иринеја, за чијег је времена Храм добио своју круну – рекао је Селаковић.

Према његовим ријечима, као што је у Другом свјетском рату заједничка борба за ослобођење зближила Србе и Русе тако је заједнички рад на завршетку Храма додатно зближио ова два народа.

Селаковић је напоменуо да сваки сусрет српских и руских званичника показује колико су ти односи од значаја.

– Односи су од обостраног значаја. Русија је наш снажан политички и економски партнер, данас ће бити разговора о енергетици, жеqезници о војнотехничкој сарадњи и свему ономе што су додирне тачке наше двијe државе. Говорићемо и о вакцинама, о свему што су заједничке теме и додирне тачке гдје сарадњом можемо да заједнички више урадимо – нагласио је Селаковић.

Он је навео да је спољнотрговинска размјена Србије и Русије била већа од три милијарде долара прошле године, што је показатељ озбиљности и присности односа двије државе.

Селаковић је додао да је за октобар била планирана посјета предсједника Путина, али да је пандемија вируса корона у доброј мјери отежала реализацију те посјете.

– Надам се да ће до те посјете доћи и да ће предсједник Путин присуствовати освештању Храма Светог Саве, а када ће то бити, не може нико од нас да предвиди – рекао је Селаковић.