Фото: Град Источно Сарајево

Приједлог буџета је у односу на Нацрт, који је усвојен на претходној сједници, 8. децембра, смањен за 70.000 КМ, након што су уважене препоруке Министарства финансија Републике Српске.

Према ријечима досадашњег градоначелника Града, Ненада Вуковића, одборници на данашњој сједници нису показали заинересованост за расправу и дискусије. Вуковић је то оправдао чињеницом да је ово крај мандата и да нико од њих не жели да улази у политичке расправе.

– Оно што је најважније јесте то да смо усвојили Приједлог буџета за 2021. годину у износу од 10.160.000 КМ. Наглашавам да смо добили сагласност Министарства финансија РС и да смо испоштовали њихову сугестију, да буџет смањимо за 70.000 КМ. Посебно ми је драго да смо све одлуке усвојили на вријеме, што је још један доказ да смо до краја мандата пословали одговорно и транспаретно, казао је Вуковић.

Вуковић је истакао да је важно поменути да су одборници изгласали и Информације о стању у области борачко-инвалидске заштите на подручју Града за 2019. годину и Информацију о стању у области средњег образовања за 2019/2020 годину.

– Донијели смо одлуку о отпису потраживања по основу кредита, када је ријеч о борцима Републике Српске, породицама погинулих бораца и социјално угроженим породицама. Град је на себе преузео ту обавезу, коју су ове категорије имале од момента потписивања уговора у Пројекту 2, када се својевремено отпочела изградња тадашњег Српског Сарајева, истакао је он.

Шеф клуба одборника СДС-а Горан Шеховац похвалио је одлуку о отпису дуговања за шест породица из борачке категорије, истичући да је то наставак активности које су раније започете у процесу подршке и помоћи борцима Војске Републике Српске који нису у могућности да редовно извршавају обавезе.

– Драго ми је што је Скупштина Града једногласно прихватила да се тим људима помогне и да се исти ослободе плаћања обавеза, рекао је Шеховац.

Порески приходи у наредној години планирани су у износу од 6.402.000 КМ, непорески приходи у износу од 2.521.679 КМ, приближно на истом нивоу као у 2020. години.

На сједници је усвојена и Информација о заштити животне средине на подручју Града с посебним освртом на област вода и заштиту изворишта воде за пиће за 2019/2020. годину.

Закључено је да је на нивоу шест локалних заједница у саставу града Источно Сарајево потребно што прије израдити Програм санитарне заштите изворишта са којих се врши водоснабдјевање.

Скупштина је донијела одлуку о именовању Комисије за примопредају дужности између досадашњег градоначелника Ненада Вуковића и новоизабраног Љубише Ћосића.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.