Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Ауто-мото савез Републике Српске упозорио је возаче на јутарњу маглу која смањује видљивост на већини путева у котлинама и уз ријечне токове, те позвао на појачан опрез.

Магле има на ауто-путу Тарчин-Зеница, на путним правцима на подручју Добоја, Сарајева, Зенице, Тузле, те на магистралним путевима Коњиц-Јабланица-Прозор, Лашва-Травник, Бихаћ-Кључ-Сански Мост и Купрес-Ливно.

Возачима се скреће пажња и на могућу поледицу у вишим предјелима и преко планинских превоја, као и на повећану опасност од одрона на дионицама у усјецима и поред камених косина.

На дионици пута Цапарде-Зворник-Братунац креће се вангабаритнпревоз, па се возачима скреће пажња да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Мјеста на којима се изводе радови прописно су обиљежена привремено постављеном сигнализацијом којом је регулисан саобраћај.

Радови успоравају саобраћај на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела „Ћубић“, из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут „Девети јануар“ и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, Црквина-Модрича, те на путевима на подручју Бањалуке, Котор Вароша и Власенице.

И даље су актуелне измјене у одвијању саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, затим на магистралним путевима Крупац-Богатићи у општинама Источна Илиџа и Трново, те Каракај-Дрињача, Дрињача-Милићи-Власеница, те од Модриче према Добоју.

На регионалним путевима радови се изводе на дионицама Шипово-Ново Село на граници са Федерацијом БиХ /ФБиХ/ Шековићи-Доње Цапарде, Тедин Хан-Криж на граници са ФБиХ, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика, док су клизишта успорила саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.

У ФБиХ је затворена дионица ауто-пута Зеница југ-Зеница сјевер због радова на мосту Клопче.

На дионици Прозор-Јабланица због радова је обустављен саобраћај у тунелу Јасен. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила масе изнад седам и по тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Саобраћај је због радова обустављен и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду, а возила се преусмјеравају на алтернативне правце.

Дионица ауто-пута Зеница југ-Зеница сјевер затворена је за саобраћај у оба смјера.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима Витез-Травник /Каоник-Невић Поље/, Сарајево-Тузла /Оловске Луке и Хусино/, Дрвар-Босанско Грахово, Посушје-Широки Бријег и Шуица-Томиславград.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.

Возачима се савјетује опрезна и спорија вожња, а из АМС-а подсјећају возаче да је посједовање зимске опреме законски обавезно.