Снијег који пада отежава саобраћај на путевима у вишим крајевима и преко планинских превоја у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, док се у низинама вози по мокрим и клизавим коловозима уз смањену видљивост због магле, саопштено је из Ауто-мото савеза /АМС/ Српске.

Возачима се савјетује да због снијега возе опрезно на путним правцима Сарајево-Фоча, Семизовац-Кладањ, Нови Травник-Бугојно-Ливно, Травник-Јајце, Бихаћ-Кључ, Босански Петровац-Дрвар и Посушје-Јабланица.

Из АМС апелују да се на свим путним правцима вози опрезно и да се на пут не креће без зимске опреме.

Дионицом Цапарде-Зворник-Братунац креће се вангабаритни превоз, па се возачима скреће пажња да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Мјеста на којима се изводе радови прописно су обиљежена привремено постављеном сигнализацијом којом је регулисан саобраћај.

Радови успоравају саобраћај на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела “Ћубић”, из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут “Девети јануар” и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, Црквина-Модрича, те на путевима на подручју Бањалуке, Котор Вароша и Власенице.

И даље су актуелне измјене у одвијању саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, затим на магистралним путевима Крупац-Богатићи у општинама Источна Илиџа и Трново, те Каракај-Дрињача, Дрињача-Милићи-Власеница, те од Модриче према Добоју.

На регионалним путевима радови се изводе на дионицама Шипово-Ново Село на граници са Федерацијом БиХ /ФБиХ/ Шековићи-Доње Цапарде, Тедин Хан-Криж на граници са ФБиХ, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика, док су клизишта успорила саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.

У ФБиХ је затворена дионица ауто-пута Зеница југ-Зеница сјевер због радова на мосту Клопче.

На дионици Прозор-Јабланица због радова је обустављен саобраћај у тунелу Јасен. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила масе изнад седам и по тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Саобраћај је због радова обустављен и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду, а возила се преусмјеравају на алтернативне правце.

Дионица ауто-пута Зеница југ-Зеница сјевер затворена је за саобраћај у оба смјера.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима Невић Поље-Каоник, Дрвар-Босанско Грахово, Посушје-Широки Бријег и Шуица-Томиславград.

На граничним прелазима јутрос нема дужих чекања.