Током протеклог викенда у једном кафићу на подручју Мркоњић Града затечено је чак 235 особа, речено је у МУП Српске.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске континуирано проводи појачане активности на контроли поштовања закључака Републичког штаба за ванредне ситуације који се односе на спречавање ширења корона вируса међу становништвом, те су у протекла четири дана контролама угоститељских објеката у сарадњи са комуналном полицијом и инспекцијским службама евидентирали три кривична дјела непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

– У петак, око 21 час полицијски службеници Полицијске управе Мркоњић Град су обавили контролу угоститељском објекту у том граду у којем су затекли 235 особа. О догађају је обавјештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука који се изјаснио да се ради о КД “Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије” – рекла је портпарол МУП РС Мирна МИљановић.

Она је додала да је полиција у суботу око 22.45 часова у Бањалуци у угоститељском објекту у Бањалуци затекла 80 гостију, иако је радно вријеме истекло, сходно одлукама Републичког штаба за вандредне ситуације.

У недјељу, у 2.10 часова полицијски службеници Полицијске управе Добој поступили су по пријави и обавили контролу угоститељског објекта у Теслићу, те том приликом утврдили да наведени локал ради и да се у њему налази 17 особа, иако је радно вријеме истекло.

Полицијски службеници су у протекла три дана евидентирали и 21 прекршај по Закону о заштити становништва од заразних болести, а који се односи на обавезу ношења заштите маске на јавним површинама.

– Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива грађане да надлежним службама пријаве недоговорне појединце или групе, који својим понашањем могу га угрозе здравље људи. У циљу заштите здравља људи, а у складу са важећим закључцима Републичког штаба за вандредне ситуације и препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, полицијски службеници МУП РС ће и у наредном периоду наставити са провођењем мјера и радњи из своје надлежности – поручила је Миљановићева.