Фото: Свјетлана Рајић

Плато Романије, “Сибирску степу”, испресецану магистралним путевима, источно ка Дрини, западно ка Миљацки и северно ка Хан Пијеску, посећују многи путници намерници, планинари, еколози, сликари, а најредовнији су Момир Томић, ратни војни инвалид, и Свјетлана Рајић, самостални стручни сарадник за односе са јавношћу у кабинету начелника Сокоца.

Фото: Момир Томић

За мене је Романија “планинска принцеза” и сваки тренутак слободног времена проводим у шетњи њеним пропланцима, шумама, кањонима, па на свом блогу “Дама из романа” промовишем лепоте Романије – каже Свјетлана Рајић, рођена 1987. у Сарајеву, која је средњу школу завршила у Сокоцу, а Филозофски факултет на Палама.

Свјетлана је члан Планинарског друштва “Гласинац”, добар познавалац печурака и ревностан сакупљач шумских плодова.

– Срећемо се, ту и тамо, Свјетлана и ја, ја сам најчешће на мотоциклу, док она пешачи. Главни реквизит нам је фото-апарат. Заједничко нам је и трагање за сунчевим зраком, сенком, уживање у природним лепотама, овде још неоткривеним, тајанственим, које оплемењују душу, маме, на “длану” нуде ужитак. Нажалост, мало је оних, који попут мене и Свјетлане залазе у “срце” Романије – каже Томић, активиста у соколачком КУД-у, а познат и омиљен међу бајкерима.

Фото: Момир Томић

Река се упознаје пливањем, а планина ходањем. Свјетлана и Момир мање иду утабаним стазама, а више тамо где пута нема и фото-апаратом остављају траг. Колорите годишњих доба “лове” фото-објективом и немилице нуде заљубљеницима у природу, па и уз помоћ “Новости”.