Градска развојна агенција Источно Сарајево успјешно је реализовала пројекат “Набавка и постављање сензора за мјерење квалитета ваздуха” на територији свих шест општина града Источно Сарајево.

Пројекат је дио иницијативе Паметни град Источно Сарајево. Агенција је у претходном периоду, у оквиру пројекта „ESMARTCITY”, као пилот активност, поставила један сензор за мјерење квалитета ваздуха и других релевантних параметара на територији општине Источна Илиџа. С обзиром да се у пракси потврдио квалитет и значај информација које сензор прикупља, сензори су набављени и за преостале општине, односно за Трново, Соколац, Пале, Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево, те је на тај начин покривен град у цјелини.

Purple Air сензори за мјерење квалитета ваздуха континуирано мјере квалитет ваздуха. Препоручени су од стране домаћих и међународних стручњака, а резултати мјерења су доступни у реалном времену на веб сајту Purple Air у складу са Аир Qуалитy Индеxом, који прати концентрацију загађивача ПМ 2.5 и ПМ 10.

Air Quality Индекс мјери вриједности од 0 до 500, гдје различите боје указују на ниво загађености – 0 је зелено, 500 црвено. Изнад 70 је непријатно, око 150 забрињавајуће, 250 је алармантно, а све преко тога захтијева предузимање одређених мјера.