Покушај владајуће структуре да елиминише СДС са простора Семберије ипак није успио. Странка се консолидовала, појачала новим кадровима, од којих већина раније није била политички ангажована и изашли смо на изборе. Водили смо чисту кампању, представљали наш програм и наше визије развоја града, без увреда и ружних ријечи.

Каже ово за Српскаинфо економиста и одборник СДС у Скупштини града Бијељина Мирјана Орашанин.

– СДС јесте успјела да одбрани Бијељину и јесте тријумфовала на овим изборима. Имамо градоначелника, али и три одборничка мандата. Можда смо могли и нешто више, али с обзиром на све што се дешавало уочи избора морамо да будемо задовољни постигнутим – каже она.

КОЈЕ СУ ТО ПРЕПРЕКЕ КОЈЕ СУ СДС СПРИЈЕЧИЛЕ ДА ОСТВАРИ БОЉИ РЕЗУЛТАТ, КАД ЈЕ РИЈЕЧ О БРОЈУ ОДБОРНИКА?

Као прво, формирана је нова политичка партија, и то од стране нашег дотадашњег руководства, функционера и чланства. Треба имати на уму и недостатак новца. Сад кад све то саберемо јасно је зашто морамо бити задовољни.

ПОБЈЕДА ЉУБИШЕ ПЕТРОВИЋА ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА МНОГЕ ЈЕ БИЛА ИЗНЕНАЂЕЊЕ.

Грађани су препознали и подржали нашу искреност и жељу да мијењамо аутократски начин вођења града, да зауставимо криминал и корупцију, али истовремено грађани су жељели да казне издајнике и прелетаче. То је било пресудно за побједу нашег кандидата за градоначелника, др Љубише Петровића.

КАО НОВОИЗАБРАНА ОДБОРНИЦА КАКО ВИДИТЕ БИЈЕЉИНУ 2024. ГОДИНЕ, КОЈИ СУ АКТУЕЛНИ ПРОБЛЕМИ ГРАДА И КАКО ИХ ПРЕВАЗИЋИ?

Бијељина ће 2024. године бити увелико на путу да постане регионални лидер. Регионални лидер у привреди, пољопривреди и културни центар регије. Бијељина је град који има велики потенцијал за развој, од географског положаја, развијене инфраструктуре, до 50.000 хектара обрадивих површина, пет универзитета… Потребно је опоравити јавна градска предузећа, увести линије градског и приградског саобраћаја уз субвенционисану цијену за ученике, студенте и пензионере. По моделу јавно-приватног партнерства и концесија треба ријешити питања јавне расвјете, комуналног отпада, топлификације града, гаража, паркинга и много других ствари.

ДА ЛИ У МАНДАТУ ПЛАНИРАТЕ ДА НА НЕПОСРЕДАН НАЧИН КОМУНИЦИРАТЕ С БИРАЧИМА?

Кампања путем друштвених мрежа, као новина, има доста предности. На једноставан начин можете да досегнете до великог броја грађана. Међутим, треба имати у виду да тај вид кампање није доступан свима. Непосредан контакт с бирачима је ипак најважнији вид кампање. Изборни резултат је продукт првенствено свакодневног рада на терену, директне комуникације с грађанима, али и презентовања јавности путем друштвених мрежа. То ће бити концепт комуникације с грађанима и у наредном периоду, од дана отворених врата једном мјесечно до извјештавања путем друштвених мрежа.

ДА ЛИ ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЖЕНА У ПОЛИТИЦИ МОЖЕ ПОБОЉШАТИ ДРУШТВО И КВАЛИТЕТ ОДЛУКА ЈЕДНЕ СКУПШТИНЕ?

Жене у политици су заиста у неравноправном положају у односу на мушкарце, и то с нагласком на неравноправан положај жене у процесима политичког одлучивања. На нашим просторима жене још увијек служе углавном за попуњавање квота. У поређењу с мушкарцима, жене су много организованије, тактичније, обзирније, уредније, љубазније, увијек се воде правилима закона и струке и много мање су склоне криминалу и корупцији.

КАКО ВИДИТЕ ТРЕНУТНУ ЕКОНОМСКУ СИТУАЦИЈУ У СРПСКОЈ И НА КОЈИ НАЧИН МОЖЕМО ПОПРАВИТИ НАШУ ЕКОНОМИЈУ?

Епидемија вируса корона је довела цијели свет, па и нашу земљу, у тешку епидемиолошку, али због предузетих мјера и тешку економску ситуацију. Највише погођени су сектор услуга смјештаја, прехране, трговине, транспорта и складиштења робе. Најрањивија су микро, мала и извозно оријентисана предузећа. Постоје одређени системски проблеми који су постојали и раније, а данас се представљају као посљедице епидемије, као што су пад индустријске производње и пораст рада на црно. Наша привреда је мала, са ограниченим тржиштем и ограниченим ресурсима, отворена према земљама у окружењу са којима остварује спољнотрговинску сарадњу, па на тај начин пословна активност у РС увелико зависи и од стања у тим земљама. Опоравак наших спољнотрговинских партнера позитивно ће утицати и на опоравак наше привреде.